• 20

Vučić sa Atlantskim savetom: Interes SAD je da budemo saveznici. Mi ne govorimo o "Velikoj Srbiji"

Teme za razgovor ekonomija, regionalna pitanja, spoljnopolitički odnosi

  • 20

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putem video linka razgovara sa predstavnicima Atlantskog saveta o situaciji u vezi sa pandemijom kovid 19, kao i o regionalnim pitanjima i spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

Vučić je na početku istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana sveta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike, kao i da su mir i stabilnost veoma važni u regionu.

Predsednik je takođe istakao da je Srbija pružila i ekonomsku pomoć građanima i privredi za vreme pandemije virusa korona.

Govoreći o pomoći regionu, Vučić je istakao da je Srbija pomogla državama u okruženju dostavljajući vakcine.

Jedna od tema razgovora je i nova administracija Džoa Bajdena u SAD.

Vučić je podsetio na svoje sastanke sa Bajdenom i istakao da je bio iznenađen time koliko je Bajden bio upoznat sa situacijom na ovim prostorima.

- Predsednika (Donalda) Trampa sam sreo samo dva puta, a samo jednom sam imao priliku da pričam sa njim o politici. Znam predsednika Bajdena bolje od predsednika Trampa, ali ne mogu da kažem da očekujem bolje odnose između dve države. Kada god je Bajden bio u Beogradu, želeo je da nas sasluša. Nadam se da se toga seća. Biće političkih poteškoća za Srbiju - rekao je Vučić i podsetio da zna i Entonija Blinkena.

Predsednik je rekao da se nada da je američki interes da ima Srbiju za saveznika na Balkanu.

Govoreći o stanju demokratije i korupciji u Srbiji, Vučić kaže da je svestan da stanje nije savršeno.

- Moram da priznam i da prihvatim da postoje ozbiljni problemi sa kojima ćemo morati da se suočimo. Spremni smo da čujemo sve kritike - rekao je predsednik.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je dodao da se nada da će Srbija u pogledu demokratije i ljudskih prava postići rezultate kao u ekonomiji i vakcinaciji, te istakao da nema razloga da tako i ne bude.

On je kazao da se nada da će imati ozbiljan pristup odgovoran pristup razvoju odnosa.

- Možda SAD nisu naš najbolji prijatelj, ali su prijatelj sa kojim imamo zajednički interes i zajedničku budućnost - rekao je predsednik.

Snaženje ekonomije Srbije

Snaženju ekonomije Srbije, dodao je, doprinele su i direktne strane investicije, a podsetio je da je prošle godine Srbija privukla skoro 70 odsto svih investicija u regionu.

Istakao je da ne oseća nikakve nacionalističke tendencije, i da mu je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i da Srbija podržava svoje susede. S tim u vezi je podsetio da ne odgovara na uvrede iz drugih delova regiona. Vučić je istakao da je uspeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji. Podsetio je da je Srbija po rastu druga u Evropi, i da MMF prognozira Srbiji rast od pet odsto za tekuću godinu, dok su domaća predviđanja između 6 i 6,5 odsto rasta BDP-a.

To, dodaje, je najvažniji stub našeg privrednog rasta, pored veće javne potrošnje. Ukazao je da je javni dug na nivou koji je manji od 60 odsto, u čemu je za 80 odsto članica EU bolja.

Kosovo i Metohija

Predsednik je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao da obe strane moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu.

- Od Beograda ne čujete nikakve ucene. Ne pretimo ratnom kompenzacijom i tužbama, ali to svaki dan čujemo od Prištine i nema reakcije SAD i EU - rekao je predsednik i istakao da je važno da se poveća poverenje između dve strane i da se ne sme stvarati neprijateljska atmosfera.

Predsednik je istakao da "ne mogu svi dobiti sve", te da je potrebno da Albanci pristanu na određeni kompromis.

Mali Šengen

Govoreći o "malom Šengenu", Vučić kaže da je zahvalan američkoj administraciji zbog toga što više podržavaju tu ideju od evropskih zemalja.

Predsednik je istakao da je to "velika politička ideja i budućnost regiona".

Takođe je rekao da razume probleme premijera Albanije Edija Ramu zbog toga što Priština bez jasnog razloga odbija da učestvuje u pregovorima.

- Moramo da razumemo njihove strahove od srpske dominacije u regionu bolje nego što inače razumemo i moramo ih ubediti da to nije dobro samo za Srbiju, već je još bolje za njih - rekao je predsednik.

On je istakao da bi "mali Šengen" doneo dvostruko veći ekonomski rast zemljama koji prihvate da u njemu učestvuju.

Predsednik je istakao i da Srbija napreduje u pogledu ekologije.

Ćutanje na albansku retoriku

Predsednik je istako da niko od zvaničnika Srbije ne govori o Velikoj Srbiji, ali da albanski lideri svakog dana govore o tzv. "Velikoj Albaniji" i niko na to ne reaguje.

- Ljudima je dosta ratova ovde, zbog toga su napuštali Srbiju. Danas se visokoobrazovani ljudi vraćaju u Srbiju i sve inteligentne, mlade ljude koji su otišli želimo da vratimo u Srbiju - rekao je.

Video: Vučić: Znamo da je mir i zajednički rad naša budućnost

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    Srbiju samo zanima napredak, razvoj, investicije, radna mesta, bolji standard.

  • Dare

    Glavni zadatak i cilj Srbije jeste da se očuva stabilnost i mir u regionu.

  • Marina

    Srbija ima dobre odnnose sa mnogim drzavama

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima