≫ 

Vučić posle sastanka sa nemačkim diplomatom: Na stolu i tema KiM, spremni smo za dijalog

Sastanak u Predsedništvu Srbije počeo je u devet sati, a na njemu učestvuju i ministar inostranih poslova Nikola Selaković i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović

  • 9

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa. Na sastanku u Predsedništvu učestvovali su i ministar inostranih poslova Nikola Selaković i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i Srbija, koja je spremna za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja - poručio je predsednik nakon razgovosa sa nemačkim ministrom spoljnih poslova.

Preneo je da je sa Masom razgovarao o svim važnim temama i o onome što, kako kaže, nije uvek za nas prijatno i jednostavno, kao što je tema KiM, jer je Nemačka priznala Kosovo, kao i o situaciji u regionu.

- Srbija ne traži izvinjavajući razlog da odbija dolazak do kompromisa, već smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje, jer uvek neko može da ga odmrzne - rekao je Vučić.

Ukazao je da je potrebno da se gradi mir sa Albancima jer je izvesno da će Srbi i Albanci biti dve najveće nacije u narednih 100 godina.

- Suština napretka je u miru - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je važno da se ispune svi sporauzmi koji su potpisani, pre svega Briselski, uspostavi ZSO, ali smo, kaže, spremni da razgovaramo i o drugim temama.

Aleksandar Vučić

Foto: Telegraf.rs

Vučić je dodao da je poseta nemačkog ministra Masa Srbiji potvrda značaja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje Srbije i Nemačke.

Takođe, naveo je da Srbija ima najtešnje ekonomske odnose sa Nemačkom, ubedljivo najveću trgovinsku razmenu, te da nemački investitori u Srbiji zapošljavaju nekoliko desetina hiljada ljudi, što znači život.

Poručio je da će u regionu Srbija imati apsolutno konstruktivnu ulogu i da ćemo čuviti mir.

- Nismo zainteresovani za teritorije drugih, već za ekonomsku saradnju, u oblastima kulture, sporta, ekonomije... Naš cilj je snažna, ekonomski jaka, uspešna Srbija. To je od presudnog značaja - naglasio je Vučić.

Po pitanju evrointegracija Srbije, Vučić je zahvalio Masu i Nemačkoj na podršci Srbiji na tom putu, dodajući da je na sastanku bilo reči o vladavini prava i usklađenosti spoljne politike Srbije sa Unijom.

- Ima stvari koje nismo ispunili, a koje smo krenuli da radimo u poslednjih mesec dana, poslednje dve-tri nedelje i, uveren sam, imaćemo sve bolje rezultate u toj oblasti, jer vidim posvećenost mnogih - rekao je predsednik Srbije.

Hajko Mas, Nemačka, Aleksandar Vučić, predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Po pitanju usklađenosti spoljne politike sa EU, Vučić je ukazao na određene probleme sa kojima se Srbija suočava i na stvari koje su drugačije postavljene u našoj spoljnoj politici, ali je istakao i da ćemo gledati da, u svim pitanjima, u kojima to ne ugrožava najvitalnije srpske državne i nacionalne interese, postižemo što je moguće veću saglasanost sa zemljama EU.

- Za nas je saradnja sa Nemačkom od presudnog značaja i verujem da moze da bude još veća, značajnija jer za nas ne postoji veći i značajniji partner na nivou EU - istakao je.

Tema razgovora bila je i epidemija korona virusa, saradnja i podrška Nemačke u borbi protiv virusa, a Vučić je izrazio uverenje da će se zajednički doći do pobede protiv tog stvarnog neprijatelja. Zahvalio je Masu, ali i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, za svu pomoć i podršku na razvoju Srbije u svim oblastima, dodajući da je mnogo učinila za Srbiju.

O izjavi Vjose Osmani i Briselskom sporazumu

 

Na pitanje o izjavi Vjose Osmani, da treba preispitati Briselski sporazum, Mas je rekao da je važno sada postići rezultate u dijalogu i da sporazum ne mora biti resetovan, nego ostvariti ono što je do sada dogovoreno.

Predsednik Srbije je rekao da je za Beograd briselski sporazum nešto što mora da se ispuni i da se očekuje da i Priština to učini-formira ZSO.

- Mi ne priznajemo nezavisno Kosovo, ali smo spremni da, štiteći naše nacionalne interese i mir, razgovaramo i težimo kompromisnom rešenju - izjavio je Vučić.

 

Mas: Bićemo vaš pouzdan partner za brže pridruživanje EU

 

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas istakao je da je svestan činjenice da proces normalizacije odnosa sa Prištinom nije lak, ali smatra da on doprinosi i razvoju ekonomije. Zbog toga, naglasio je, Nemačka podržava ovaj proces, EU i Miroslava Lajčaka koji posreduju u dijalogu.

Srbija i zemlje u njenom okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, i to su resursi koje treba iskoristiti za doborbit ljudi u regionu, ali i EU, poručio je Mas.

Podsetio je da svaka država na Zapadnom Balkanu određuje sama brzinu pridružvanja, i dodao da je za to potreban reformski napor na nacionalnom nivou, pre svega u glavnim oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije.

Mas je ukazao da je ono što je čuo od predsednika Srbije s tim u vezi kretanje u dobrom smeru i naglasio da su važni rezultati. Naglasio je da je stekao utisak tokom razgovora u Beogradu da su srpske vlasti potpuno svesne toga.

Nemačka će, prema njegovim rečima, dati svoj doprinos za povećanje brzine u tome.

Hajko Mas, Nemačka, Aleksandar Vučić, predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Budite uvereni da ćemo biti vaš pouzdan partner -poručio je Mas.

Rekao je da je sada trenutak kada se može videti koliko je Srbija uspešna u sprovođenju vakcinacije stanovništva.

- To se intenzivno prati i u EU. Što smo uspešniji u vakcinaciji biće lakši povratak normalnom životu. Od nedavne posete ministra Nikole Selakovića Berlinu bili smo u poziciji da se divimo iz daljine vašoj vakcinaciji. U međuvremenu Nemačka i EU smanjile su tu razliku, i sada je svaki peti građanin vakcinisan - objasnio je on.

Rekao je da će un narednom periodu biti sve više vakcina i da je to omogućilo EU da isporuči vakcine i Zapadnom Balkanu i to 651.000.

Kazao je da je iza te isporuke spoznaja EU da ona može prebroditi ovu krizu samo ako i susedi budu bezbedni.

- To važi i prevazilaženje ekonomskih i socijalnih psoledica. EU je pripremila, s tim u vezi, paket pomoći za region u visini od 12 milijardi evra. Međutim važno je da ta sredstva budu maksimalno iskorišćenja, da postoji povoljno okruženje za investicije, da budu uklonjene sve prekrepe, kako bi efikasno radili na ekonomskom osnaživanju kako u Srbiji, tako i EU - objasio je on.

Ukazao je da će posle ovog sastanka svečano otvoriti ambasadu Nemačke u Beogradu, rekavši da se objekat nalazi u srcu grada.

 

Nemački diplomata juče boravio u Prištini

 

Mas je juče boravio u Prištini, a uoči dolaska u Beograd poručio je da želi da utvrdi kako Nemačka može da podrži dijalog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

- Još nerešeni odnosi Srbije i Kosova koče razvoj dve zemlje i celog regiona, a time i dalje približavanje EU. Želim na licu mesta, zbog toga, da sagledam kako možemo podržati dve zemlje u dijalogu normalizacije pod posredovanjem EU - naveo je Mas u saopštenju.

Stupanje na dužnost nove vlade u Prištini, prema njegovim rečima, pravi je trenutak za to.

- Istovremeno investiramo, otvaranjem naše nove ambasade u Beogradu, vidljivo u naše odnose sa Srbijom. Tim podvlačimo i naše opredeljenje da je budućnost država Zapadnog Balkana u EU - naglasio je Mas.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    23. april 2021 | 10:24

    Kakav crni dijalog sa njima? O cemu sa njima da se prica. Za nezavisnost Kosova treba samo potpis, sve ste drugo dali.

  • Učiteljice, evo, ja ću

    23. april 2021 | 15:11

    Cela Srbija, ceo svet zna da čak ni onaj Tadić nije hteo da prihvati plan Andreasa Šokenhofa za priznanje KiM! Dočim...

  • Brundo

    23. april 2021 | 13:35

    Izvrtanje istine.Briselski sporazum nije cak ni ratifikovan u Skupstini.Nemci u Srbiji nisu nikakvi investitori vec koriste jeftinu radnu snagu i pljackaju Srbiju tako sto ne placaju porez na ostvarenu dobit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA