≫ 

2. dan posete Briselu: "Važno je videti zahteve Albanaca, naš je da se ispuni sve što je potpisano"

Nova runda pregovora između Beograda i Prištine očekuje se 11. maja

  • 39

Drugog dana posete Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa najvišim zvaničnicima Evropske unije o regionalnim odnosima, vladavini prava, ali i o velikom infrastrukturnom objektu, posle kojeg, kako kaže, Srbija više neće biti ista.

Predsednik Srbije sastao se nešto posle 20 časova sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji je za predsednika Srbije i delegaciju iz Beograda organizovao radnu večeru u Briselu. Ovim je i završena dvodnevna poseta predsednika Srbije sedištu EU.

Mišel: Saradnja sa Srbijom u borbi protiv kovida jača nego ikada

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je večeras da je saradnja sa Srbijom u borbi protiv korona virusa i oporavku od pandemije jača nego ikada.

Mišel je nakon radne večere sa Vučićem na Tviteru napisao da pozdravlja kontinuiranu posvećenost predsednika Srbije evropskim integracijama i reformama.

"Posebna politička tema na stolu"

Predsednik Srbije rekao je, posle današnjih sastanaka, da je na stolu bila važna politička tema, a to je da Srbija prihvati potpisane sporazume.

- Važno je da vidimo kakvi će biti zahtevi Albanaca, ali ono što je naš zahtev jeste da se ispuni sve što je potpisano. Moramo razgovarati o važnim rešenjima, o kompromisu i miru. Bavimo se ozbiljno vladavinom prava. Mnoge stvari možemo da umirimo. Verujem da će naš trud i angažman biti nagrađen krajem jula od strane Evropske komisije. Jednim potezom, nadam se da možemo otvoriti više poglavlja. Posvećeni smo i mislim da možemo mnogo toga da uradimo.

Ako se Kurti pojavi na tom sastanku, predsednik je rekao da treba ići polako i ne očekivati da će se nešto promeniti posle samo jednog susreta, kao i da je jedino rešenje da se razgovara.

"Važni sastanci u Briselu se nastavljaju"

Vučić se u Briselu sastao i sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

- Važni razgovori u Briselu se nastavljalju - poručio je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

"Zajedno sa EU gradimo brzu prugu od Beograda do Niša"

Kada je reč o ekonomiji, predsednik Republike Srbije je napomenuo da "smo u poslednjih 10-ak godina uspeli da uvećamo trgovinsku razmenu sa EU 2 i po puta". Kako kaže, iznosila je 10 milijardi evra 2009, a danas vredi 25 milijardi evra.

Zajedno sa EU izgradićemo brzu prugu od Beograda do Niša. Ali, takođe i od Niša do Preševa, odnosno do granice sa Severnom Makedonijom, što verujem da će zaista biti game changer - istakao je Vučić.

Kako kaže, "ovo nije samo infrastrukturni projekat, već nešto što pripada "Zelenoj agendi", to je mnogo više od same pruge".

Aleksandar Vučić, Ursula von der Leyen Foto: Tanjug/AP

Vučić je na konferenciji za štampu, posle razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, rekao da pred put nije želeo da govori o tome sve dok nije od predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, čuo da je Unija spremna da nam pruži podršku.

Pitanje slovenačkog "non pejpera"

Borelj je izjavio da nikakav "non pejper" nije stigao u Brisel, zbog čega smatra da ne treba dalje pričati o, kako je rekao, tom fantomskom dokumentu.

Rekao je da je najbitnije nastaviti dijalog, kao i da se nova runda pregovora između Beograda i Prištine očekuje 11. maja.

Predsednik Srbije rekao je da duže vreme nije razgovarao sa Janezom Janšom, kao ni da nije bilo reči o tom dokumentu koji je podigao buru na Balkanu. Ipak, dodao je da je on uvek otvoren za debatu, poboljšanju ekonomske saradnje.

- Nisam video nikakav dokument niti mi ga je neko predstavio. Ne mogu nikoga da napadnem, osudim. Ne znam za druge, ali sa mnom niko o tome nije razgovarao - izjavio je rpedsednik Srbije.

O Vašingtonskom sporazumu

Predsednik Vučić rekao je da Beograd poštuje sve potpisane sporazume, i to od 2013. godine - Briselski, Vašingtonski, mini Šengen, ali da to mora i druga strana da poštuje.

- Mi ništa nismo prekršili iz potpisanih sporazuma, ali i druga strana mora pokazati spremnost da isto učini. Najbitnije je vratiti se za pregovarački sto - dodao je predsednik Srbije.

Vučić: Nastavak dijaloga je tema kojoj smo uvek posvećeni

Predsednik Srbije zahvalio je na početku na gostoprimstvu domaćinima i poručio da je danas bilo dosta pitanja o kojima su govorili, tokom sastanaka.

- Prva tema, dijalog Beograda i Prištine, uvek je tema kojoj smo uvek posvećeni, tokom svih ovih godina. Došli smo u Brisel u dobroj vei, da ćemo naći istu odlučnost na drugoj strani da bi se razgovori nastavili. Druga tema, vladavina prava, našla se takođe na stolu, potom o reformama u energetskim sektorima i apsolutno sam ubeđen da ćemo uraditi mnogo u narednim godinama - izjavio je predsednik Srbije.

Borelj: EU zainteresovana za evropsku perspektivu Balkana

Žozep Borelj rekao je da je Evropska unija zainteresovana za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, o čemu je danas bilo reči na sastanku.

- EU očekuje da Srbija ispuni svoje obaveze, naročito one koje se tiču vladavine prava i slobode medija. Vi znate koliko su te misije nama važne. Zadovoljni smo do sada urađenim - rekao je Borelj.

Poručio je da je bilo reči o dijalogu Beograda i Prištine i da je ohrabrio Vučića, kako bi se postigao pravno-obavezujući sporazum i konačno rešenje.

Vučić i Borelj u četiri oka

Predsednik Srbije sastao se danas i sa šefom diplomatije EU, Žozepom Boreljom.

Prvi deo sastanka Vučića i Borelja odvija se "u četiri oka", a zatim se prelazi na radni ručak koji je u čast visoke delegacije iz Beograda organizovao šef diplomatije EU.

Posle toga očekuje se obraćanje medijima.

U toku razgovor sa komesarom EU za proširenje

Posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije, Vučić se sastao sa komesarom EU za proširenje i susedsku politiku, Oliverom Varheljijem.

Kao sledeći susret predviđen je razgovor sa potpredsednikom Evropske komisije i šefom diplomatije EU, Žosep Borelj, koji će povodom posete predsednika Vučića organziovati radni ručak, posle čega će se obratiti javnosti i izneti detalje razgovora.

Na sastanku sa Ursulom Fon der Lajen

Predsednik Srbije sastao se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen, a sastanak je počeo u 10 časova.

Potom će razgovarati sa šefom diplomatije Žozepom Boreljom i Evropskim komesarom Oliverom Verheljijem.

Evropska unija je spremna da podrži izgradnju železničke pruge između Beograda i Severne Makedonije - objavila je predsednica Evropske komisije nakon razgovora.

- Razgovarali smo o borbi protiv pandemije Kovid-19, ekonomskom oporavku, pristupnom procesu gde želimo da vidimo nastavak pozitivnih dogadjanja u oblasti vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine kao i o železničkoj pruzi izmedju Beograda i Severne Makedonije koju smo spremni da podržimo - navela je Fon der Lajen na svom Tviter nalogu.

Ona je dodala da joj je drago što se danas u Briselu sastala sa Vučićem. Predsedsednik Srbije je, uoči razgovora sa Fon der Lajen, najavio mogućnost dogovora oko "jednog od najvećih infrastrukturnih projekata" koji će potpuno promeniti Srbiju.

Predsednik Vučić je juče posle sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom rekao da će se Beograd uvek odazvati pozivu na dijalog, a poziv se očekuje sredinom maja.

Video: Vučić: Očekujem poziv sredinom maja za nastavak dijaloga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    26. april 2021 | 14:56

    Veoma važni sastanci za Srbiju. Nadam se da će sve biti u redu....

  • Zeljko

    26. april 2021 | 17:35

    Ako se ne osnuje Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji onda dijalog naravno ne može biti nastavljen.

  • Jelena

    26. april 2021 | 17:02

    Svi se nadamo da će sastanci doneti našoj zemlji dobre vesti, a naša zemlja je već pokazala da je spremna za svaku vrstu saradnje i kompromisa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA