≫ 

Oglasila se Kancelarija za KiM posle novog napada na Srbina u Vučitrnu: "Etnički motivisan incident"

Кancelarija za Кosovo i Metohiju očekuje da Albanac koji godinama maltretira srpske porodice u Vučitrnu bude najstrože sankcionisan, a da se prijave koje policiji upućuju meštani srpske nacionalnosti najozbiljnije shvate i pravovremeno procesuiraju - navodi se u saopštenju

  • 2
Marko Đurić, Petar Petković novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Povodom napada na Srbija iz sela Gojbulja u opštini Vučitrn, od strane albanske porodice Ademi, odlasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju o poručila da je bez ikakve sumnje reč o etnički motivisanom incidentu.

Iz Kancelarije za KiM navode da su veće posledice ovog napada sprečili meštani koji su pritrčali porodici Đorđević u pomoć i nekako uspeli da odbrane Lazara.

Podsećaju da je porodica Ademi u ovom kraju dobro poznata po svom incidentnom ponašanju i meštani se godinama na njih žale policiji, ali bezuspešno.

Dve nedelje pre napada, porodica Đorđević prijavila je policiji Ademija, jer im je posekao zasade voća. Izostala je sankcija, ali je Ademi danas napao Lazara pred decom i ženom, zbog čega je priveden. Povodom ovog slučaja formiran je predmet, a obavešten je i КFOR.

Dodaje se da je "ovde bez ikakve sumnje reč o etnički motivisanom incidentu".

- Кancelarija za Кosovo i Metohiju očekuje da Albanac koji godinama maltretira srpske porodice u Vučitrnu bude najstrože sankcionisan, a da se prijave koje policiji upućuju meštani srpske nacionalnosti najozbiljnije shvate i pravovremeno procesuiraju. Politika tolerisanja incidenata, nekažnjivosti i blagih kazni stimulativno deluje na izgrednike, podjednako kao i ekstremističke političke poruke iz Prištine koje sokole ovakve incidente - poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Napad je osudila i Srpska lista i zahtevala da "sramni i podmukli napad bude najhitnije procesuiran od strane nadležnih organa koji se moraju jasno odrediti prema ovakvim napadima".

U saopštenju se naglašava da je apsolutno neprihvatljivo da se u 21. veku etnički motivisani napadi nad Srbima na KiM doživljavaju kao normalna pojava kako od strane nadležnih institucija tako i od strane međunarodnih organizacija koje su zaboravile na svoje mandate i ulogu koju imaju.

Video: Gađali ga kamenjem i staklenim flašama uz povike UČK: Grupa Albanaca napala Srbina kod Gračanice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    26. april 2021 | 18:48

    Неће одгоавати лешинар зашто што су између осталог због "похлепе".и у Србији као и на Косову заштићени а ја вам желим све најбоље мада тешко да ће те успјети у томе !!! ПС Морају се њихова гладна уста нахранити а српска ућутати ! Срећно !!!

  • Nexxx

    26. april 2021 | 19:24

    Ok. To je sve?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA