Prištinska "Koha": Nemačka i Francuska pripremile "non-pejper". Nemački ambasador reagovao odmah

Navodni dokument predvideo međusobno priznanje

  • 4
kosovo srbija mapa karta Foto: Shutterstock

Prištinska "Koha" je, pod oznakom ekskluzivno, objavila da je dobila takozvani "non-pejper" koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom. Demanti je stigao koliko odmah.

List je, naime, naveo da nije mogao da potvrdi autentičnost tog nezvaničnog dokumenta, prema kojem će se Srbija i takozvano Kosovo međusobno priznati.

Prema tom "non-pejperu", bio bi stvoren "autonomni okrug severnog Kosova", u skladu sa zakonima i ustavom tzv. Kosova, prenosi Tanjug.

Privilegovan status za SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) imala bi "privilegovani status", dok bi se Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, bila dužna da "ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama".

Navodi se da će ove napore podržati članice EU i SAD, a da bi proces trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. godine.

Prema tom "non-pejperu", tzv. "autonomni okrug severnog Kosova" imao bi pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite pravosuđa, policijske službe, urbanog razvoja i evropske saradnje, u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

Prema planu, obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i grad Zubin Potok sa 63 sela.

"Lažna vest"

Međutim, demanti je stigao odmah, i to pravo iz Nemačke, tačnije od ambasadora te zemlje u Prištini. Nemački ambasador Jorn Rode negirao je danas da Berlin stoji iza takozvanog "non pejpera" po kome će se Beograd i Priština međusobno priznati i tu vest nazvao lažnom.

Rode je tako reagovao na svom Tviteru na pisanje "Kohe" da je imala uvid u taj nezvanični dokument, koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska.

- Takozvani nemačko-francuski non pejper, koji je objavila Koha ditore je lažna vest. Možda takav dokument postoji, ali sigurno nije nemačko-francuski - rekao je nemački ambasador.

On je dodao da Nemačka u potpunosti podržava dijalog Bepograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i njenog specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    27. april 2021 | 12:59

    belosvetska bagra bi da trguje sa nasom zemljom

  • Hahaha

    27. april 2021 | 16:07

    Pa gde je nas non pejper !?!

  • Pera kojot

    27. april 2021 | 18:20

    Covece! Pa da li smo mi toliko bitni na svetu ili je sacica bednika uzela lovu da sve ovo radi? Mozda mi ni neznamo sta ima na Kosovu, mozda ima zlata na 2 metra ispod zemlje a samo oni znaju pa nece da ga vade dok nebude njihovo celo Kosovo! Droga, droge ima svuda, mogu ameri da je sveraju iz avganistana direkt u nemacku vojnim avionom ili bilo gde po svetu.... Sta je trece? Napisite u odgovoru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA