≫ 

Priština planira tužbu za genocid protiv Srbije do kraja 2022, oglasila se Kancelarija za KiM

- Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo - rekla je Keljmendi

  • 13
Rozafa Keljmendi Printskrin: Youtube/KTV - Kohavision

Portparolka vlade privremenih prištinskih institucija Rozafa Keljmendi izjavila je da Priština planira da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove, već do kraja sledeće godine.

Keljmendi je to rekla u odgovoru na pitanje prištinske Kohe o tužbi, dodajući da je za nju potrebna velika priprema.

- Pre početka izrade tužbe, potrebno je finalizirati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali možemo je podneti pre kraja sledeće godine - rekla je Keljmendi.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je taj plan u svom prvom obraćanju u Skupštini nakon što je izabran, pre mesec dana.

Keljmendi je rekla da je prerano govoriti o mogućim posledicama presude.

- Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo - rekla je Keljmendi i dodala da su u toku analize kada je reč o mogućnosti da Priština podnese tu tužbu.

Oglasio se pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović

- Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji. Nezabeleženo je u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija, što Kosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu. Provokacija, da će krajem sledeće godine tzv. Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno- fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan. Takozvano Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija.

Baveći se ovakvim besmislicama, političari iz Prištine pokazuju da nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti. Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i s toga je uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke. Sigurno je da postoji korisniji način za trošenje novca, kao što je kupovina vakcina i rad na imunizaciji stanovništva, umesto kvazi pravničkih bitki koje su osuđene na propast - navodi se u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za KiM.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    4. maj 2021 | 10:01

    A kada ce Srbija podneti tuzbu protiv drazava osovine zbog genocidal nad Srbima u poslednjih 100 godina??

  • Delija

    4. maj 2021 | 09:51

    Kada ce Srbi podneti prave tuzbe za genocid protiv hrvata slovenaca i siptara

  • Сремац

    4. maj 2021 | 10:00

    Шиптари лају ветар носи...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA