• 11

Izjava ambasadora Izraela o nezavisnosti Kosova izazvala burne reakcije, hitno se oglasio Selaković

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike, kao i da je i Srbija to učinila potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma

  • 11
SRBIJA DKP SELAKOVIC

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike, kao i da je i Srbija to učinila potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma.

Na tu izjavu reagovao je i šef srpske diplomatije, Nikola Selaković, koji je rekao da su te reči izraelskog diplomate "svojevrsan bezobrazluk".

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan podsetio je da je odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova doneta pod američkim pritiskom i naglasio da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom.

- Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina kada nismo priznali Kosova. To je protiv naših interesa u Srbiji - rekao je on za tv Prva.

Selaković je potvrdio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao potpuno drugačiji papir od onoga koji je dat prištinskoj strani na potpis.

- Izjava ambasadora Izraela je svojevrstan bezobrazluk, i ona apsolutno nije tačna - kategorično je rekao Selaković.

Kako je istakao, jasno se vidi ja je Srbija potpisala sporazum u Vašingtonu odvojeno od Kosova.

- U delu koji je Vućić potpisao navodi se da je Srbija saglasna da otvori predstavništvo u Jerusalimu do septembra i izmesti svoju ambasadu u Izraelu u taj grad, a u delu koje je potpisao Avdulah Hoti stoji da je Kosovo saglasno da se zahteva međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova - objasnio je ministar Selaković, ali je i dodao da je Vučić rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu da je uslov da Srbija preseli svoju ambasadu i otvori predstavništvo taj da Izrael povuče priznanje Kosova.

Da li bi Izrael mogao povući odluku o priznanju?

Na pitanje da li bi Izrael povukao odluku o priznanjju nezavisnosti Kosova, Vilan je rekao da ne želi da napravi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji.

- Ja to u ovom trenutku ne vidim tu mogućnost. Sporazum je postignut, Izrael je prizano Kosovo, a Kosovo će premisetiti ambasadu u Jerusalim. Ne vidim da će povući prznanje Kosova sve dok su obe strane to prihvatie u sporazumu - kazao je on.

Odgovarajućoi na pitanje zašto se poziva na Sporazum kada srpski zvaničnici to demantuju ambasador kaže da nije video papir.

- Zašto bih ja video taj dokument, to nije moj sporazum, Srbija je potpisala taj dokument. Nisam video nikakav demanti od Srbije i Amerike. Srbija nikada nije demantovala da je stavila potpis. Nisam video da je bilo ko u Srbiji rekao da nisu potpisali sporazum, dokument postoji koliko ja znam - rekao je on.

Video: Tramp: Istorijski dan za Srbiju i Kosovo

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIJA

    Svi lazu samo ovi nasi pricaju tacno, på objasnite vi nama kad je bio sastanak u Vasington izmedju Beograda i Pristine zasto su zvali Izrselskog Presednika da mu cestitaju rodjendan ili da mu kazu da se Srbija slaze da Izrael prizna Kosovo på narod nije lud.

  • haj

    sto posto je i srbija potpisala i priznala kosovo sače i ustav da promeni samo narod nezna još se to krije

  • nikolas

    MI SMO POD NATO OKUPACIJOM VEC 2 DECENIJE I NATO OFICIRI SRDE U GENERALSTABU -MI SMO AMERICKA KOLONIJA NA EU PUTU PROPASTI I NESTANKU SRBA!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima