• 29

Vučić: Nema promena međa bez sukoba, insistiramo da se poštuju granice ustanovljene Poveljom UN

Predsednik Srbije rekao je da je sa Pahorom razgovarao o Kosovu i Metohiji, nastavku dijaloga sa Prištinom, ali i situaciji u regionu

  • 29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Posle sastanka predsednik Srbije rekao je da je bilo reči o nekoliko važnih tema.

- Srbija ima visoku stopu proivrednog rasta i od presudnog značaja je da se posvetimo reformama. Verujem da možemo još bolje rezultate da postignemo sa našim prijateljima iz regiona. Imamo dobar dijalog o položaju Srba u Sloveniji ali i Slovenaca u Srbiji - rekao je Vučić.

- Za nas je uvek važna uloga koju Slovenija ima u Zapadnom Balkanu - rekao je predsednik Srbije i dodao da je najviše bilo reči o regionalnim pitanjima, o KiM kao i regionu.

Govoreći o dijalogu, rekao je da je Beograd uvek spreman za razgovor.

- Spremni smo uvek za dijalog jer smatramo da nijedan zamrznut konflikt nije dobar, vidite kako se to završava, svakih pet godina ih neko odmrzne - dodao je predsednik.

O "non pejperu" i promeni granica

- Nakon tragedije koja je zadesila Zapadni Balkan devedesetih, došlo je do formiranja novih granica uz nadu da će zavladati trajni mir. To sam mislio kad sam govorio o tome da ne verujem da je moguća mirna promena granica. Čak i ako bi tako počela, ne bi se mirno završila, ubeđen sam u to - rekao je predsednik Slovenije.

S druge strane, predsednik Srbije rekao je da je to za njega najteže pitanje, naročito pred predstavnicima zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

- Kada čujem da ljudi govore o tome da nema promena granica, saglasan sam da nema promena međa bez sukoba. Ipak, Srbija insistira da se poštuju granice ustanovljene poveljom UN. Ako je to slučaj, mi u potpunosti podržavamo - rekao je predsednik Srbije.

Pahor: Otvoren sam za sve savete, ali i upozorenja

Predsednik Slovenije Borut Pahor obratio se javnosti nakon sastanka sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i tim povodom istakao da je današnja poseta Beogradu pre svega uvod u samit Procesa Brdo-Brioni.

- Izuzetno mi je drago što sam danas ovde i što je razgovor bio dobar. Glavna tema je samit Procesa Brdo-Brioni i proširenje Evropske unije i pod kojim uslovima će to činiti buduće države članice. Najveći interes svih nas je mir i stabilnost, to je i ono što je predsednik Vučić rekao i što uvek ističe i to je poruka koju ćemo u ponedeljak poslati Evropskoj uniji.

Mi se zalažemo za mir u svim našim različitostima. Nakon godinu i po dana ovo će biti ovakav prvi susret i u svet će otići jedna nadahnuta informacija okrenuta ka reformama zemalja kako bi što pre postale deo Evropske unije. Otvoren sam za sve savete i upozorenja sa kojima me je upoznao predsednik Srbije, zahvalan sam mu na tome. Mi smo vođe i mi sada moramo da pokažemo snagu i da se potrudimo da ostvarimo dobre bilateralne odnose u jugoistočnoj Evropi - rekao je Pahor.

Pre Beograda, Pahor boravio u Prištini

Predsednik Slovenije pre posete Beogradu, boravio je u Prištini, gde se sastao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i ponovio svoj stav, da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da ima potpuno različit stav u odnosu na sadržaj "non-pejpera".

- Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba - rekao je nakon sastanka sa Osmani ponovo komatarišući neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    Povelja UN mora da postoji, ovo je zaista strašno. Srbija će sačuvati svoje integritet i suverenitet naše države.

  • Ceca

    Srbija će čuvati svoje granice, ne može se naša istorija menjati zbog drugih

  • Ana1

    Границе установљене Повељом Уједињених нација се морају поштовати!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima