"Svaki dan bez dijaloga predstavlja opasnost za Srbe na KiM, što pre se vratiti pregovorima"

Nadam se da možda možemo da dobijemo datum za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Priština je u par navrata odlagala dijalog, ali je na Briselu i Vašingtonu da izvrše pritisak - rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić

  • 3
BRISEL DIJALOG GRUBJESIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sastanak predsednika Srbije sa generalnim sekretarom NATO u ovom trenutku značajniji od sastanka na Brdu kod Kranja zbog najave da bi jedna od svetskih sila mogla da zatraži povlačenje Kfora sa KiM. Princip o nepromenljivosti granica na Zapadnom Balkanu morao bi da važi za sve, pa tako i kada je reč o nepromenljivosti granica Srbije, rekla je za RTS predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Grubješić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekla da će zajednička deklaracija lidera zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji biti moguća ako se nađe adekvatna formulacija o nepromenljivosti granica.

- Ako je to pravilo, onda ono mora da važi za sve, pa tako i kada je reč o nepromenljivosti granica Srbije - rekla je Grubješićeva.

Podsetila je da je čak i na sastanku lidera G7 bilo reči o Zapadnom Balkanu gde je takođe istaknuta potreba o nepromenljivosti granica.

- Uz to imamo svojevrstan rat tzv. non-pejpera, a nama su potrebni pravi papiri koji dolaze iz Brisela. Sa zaključcima i stavovima koji bi obavezali i EU i Zapadni Balkan na nastavak evrointegracija - rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku.

Iako je Makron pozvan na sastanak na Brdo kod Kranja on neće doći, ali akcenat bi mogao da bude upravo na ubrzanju evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana i to po novoj metodologiji, veruje Grubješićeva.

Predsednica Centra za spoljnu politiku kaže da je današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO možda i važniji za našu zemlju zbog zahteva jedne od svetskih sila da se Kfor povuče sa KiM.

- I Unmik i Kfor su tu na zahtev UN i samo na njihov zahtev mogu da se povuku, a ne na osnovu nekih jednostranih poteza - naglasila je Grubješićeva.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, predsednica Centra za spoljnu politiku kaže da je veoma važno da do njega dođe što pre.

- Nadam se da možda možemo da dobijemo datum za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Priština je u par navrata odlagala dijalog, ali je na Briselu i Vašingtonu da izvrše pritisak, jer svaki dan bez dijaloga predstavlja opasnost za Srbe - istakla je za RTS Suzana Grubješić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    17. maj 2021 | 16:10

    Кратковидост српских политичара је запањујућа .Изјаве непријатеља су за њих наређења???Наша права НЕПОСТОЈЕ ?????Кфор је окупаторска војска да чува ред и мир и заштити све грађане окупиране територије .Дошло време да окупатор напусти окупирану територију и преда власт сувереној држави по реду и закону .КФОР сепо лачи а српска власт преузима одговорност .То је нормалан поступак !!!!Ко и чега треба да се плаши ????Закони постоје и МОРАЈУ да се поштују .

  • nikolas

    17. maj 2021 | 17:38

    A DALI IMAMO PAKT SA NATO OKUPATOROM TO I NEZNAMO !!!???!! ZNAM SAMO DA JE JOSKA IMAO PAKT SA TURSKOM CLANICOM NATO ALIJANSE DA NAS BRANE OD SSSRa!!!!! SADA ZNAM DA NATO OFUCIRI SEDE U GENERALSTABU A DA SMO KAO NEUTRALNI !!!!! SVE JE TAJNA U SRBIJI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA