Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih spomenika

Manastir Visoki Dečani svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra"

  • 1
Decani

Manastir Visoki Dečani / Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Ministri vlade u Prištini, Donika Gervala i Hajrula Ćeku, poslali su pismo izvršnom predsedniku "Europa Nostre", protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi, zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska.

U pismu, koje prenose prištinski mediji, navodi se da je odluka "neosnovana, ne odgovara činjenicama na terenu i da je pod političkim uticajem".

Gervala i Ćeku tvrde da na osnovu procene lokalnih i međunarodnih institucija za sprovođenje zakona i bezbednosti, "pravoslavne crkve na Kosovu nisu ugrožene", i pozivaju predstavnike "Europa Nostre" na "principijelnu saradnju usmerenu na najefikasniju zaštitu kulturne baštine".

- Protivimo se instrumentalizaciji kulturnog nasleđa u političke svrhe", naveli su Gervala i Ćeku -pozivajući predsednika "Europa Nostre" da poseti Kosovo što je pre moguće.

- Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati preispitivanjem vaše liste uklanjanjem manastira Dečani - navodi se u pismu.

Bratstvo manastira Visoki Dečani ne oseća se sigurno

 

Bratstvo manastira Visoki Dečani i Eparhija kosovsko-metohijska ne osećaju se sigurno i zaštićeno i nema poverenje u kosovske institucije, poručio je danas vladika Teodosije, koji je pozvao da se u nastavku procesa dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i vernog srpskog naroda na KiM.

Decani

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

U opširnom saopštenju dostavljenom medijima, vladika ističe brojne bezbednosne pretnje sa kojima se manastir Visoki Dečani suočava, prenosi Tanjug.

Poslednjih godina, ističe, tu su i institucionalni pritisci, pretnje, medijski napadi, kao i otvoreno nepoštovanjem kosovskih zakona.

Zbog svega toga, bratstvo manastira Visoki Dečani, ni eparhija ne osećaju se sigurno i zaštićeno - poručio je vladika Teodosije.

Manastir je svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

Lista sedam najugroženijih lokaliteta objavljena je na video-konferenciji, a cilj sastavljanja ovakve liste je da se alarmira javnost zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju navedene lokacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DEDA RAKA

    19. maj 2021 | 17:11

    Ta čno je da nisu "ugrožene " crkve na KiM - stotone su uništene . Da su samo ugržene one bi postojale. E šiptari - izmislite nešia pametnije !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA