Priština od Beograda traži arheološke i etnografske predmete, oglasilo se naše Ministarstvo kulture

Ovim povodom oglasilo se Ministarstvo kulture i informisanja, u čijem saopštenju se navodi da je reč o još jednom u nizu zloupotreba kulture radi promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija

  • 0
Trg Republike, Narodni muzej Foto: Marko Jovanović

Direktor Narodnog muzeja Kosova Ajet Ljeci uputio je pismo direktorkama Narodnog i Etnografskog muzeja iz Beograda i predsedniku SANU, u kome traži da se Prištini vrate arheološki i etnografski artefakti, koji se i dalje čuvaju u Srbiji.

Ovim povodom oglasilo se Ministarstvo kulture i informisanja, u čijem saopštenju se navodi da je očigledno reč o još jednom u nizu zloupotreba kulture radi promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija.

U pismu se direktorke muzeja Bojana Borić Brešković i Tijana Čolak Antić, kao i predsednik SANU Vladimir Kostić, podsećaju da imaju obavezu da vrate artefakte iz arheološke i etnografske zbirke sa Kosova.

- Iako su uzeti iz kolekcije krajem 90-ih godina zbog privremene izložbe u centralnoj Srbiji, uz obavezu da se vrate, artefakti se i dalje nalaze u vašim uvaženim muzejima - napisao je Ljeci u pismu.

On navodi tri obaveze Beograda, a to su transfer artefakata do izložbe i njihov povratak u muzej, poštovanje Uneskove konvencije o merama zabrane i sprečavanja ilegalnog uvoza i prenosa vlasništva čija je Srbija potpisnica i Aneks 5, član 6 Ahtisarijevog plana koji podrazumeva da Beograd vrati delove zbirke pozajmljene zbog izložbe.

KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ljeci navodi da se u beogradskim muzejima nalazi ukupno 1.247 artefakata iz arheološke i etnografske zbirke.

Da bih ispunio ovu obavezu, predlažem osnivanje radne grupe sastavljene od predstavnika četiri muzeja - Narodnog muzeja Kosova, Etnografskog muzeja Kosova, Narodnog muzeja u Beogradu i Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i međunarodnih stručnjaka muzeologije - rekao je Ljeci, i dodao da bi njihov zadatak bio izrada plana i nadgledanje procesa povratka svih artefakata u Prištinu.

Olasilo se naše Ministarstvo kulture

Ovim povodom oglasilo se Ministarstvo kulture i informisanja, koje je saopštilo danas da je "očigledno reč o još jednom u nizu zloupotreba kulture radi promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija".

Trg Republike, Narodni muzej Foto: Marko Jovanović

Kako je navedeno, dok se na međunarodnom planu jasno prepoznaje ugroženost kulturne baštine na prostoru KIM od organizovanog rušenja, vandalskih ispada nad verskim i kulturnim objektima, pa sve do infrastrukturnih projekata u funkciji ugrožavanja kulturne baštine, koja traje više decenija, zahtevi privremenih institucija u Prištini isključivo su u funkciji skretanja pažnje sa ugrožavanja kulturne baštine, i stvaranja privida brige o kulturnom nasleđu.

- Uočljivi su brojni falsifikati i izvrtanja koja se u zahtevu podmeću, kao što su navodni sporazumi među institucijama, preko neprimenjivosti UNESKO konvencije na koju se referiše i koja se pominje samo zato da bi se ime ove organizacije zloupotrebilo, pa do izvrtanja u slučaju pozivanja na Ahtisarijev plan - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo ističe i da ovakvi slučajevi samo još jednom potvrđuju ugroženost kulturne baštine, kao i da će Srbija nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasledje od "svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i uništavanja".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA