"Menja se stav Zapada prema Prištini, zemlje Kvinte uvažavaju srpske argumente"

Ovo je dosta važan zahtev i predstavlja test. To je vezano i za stav prema pregovorima, i za stav uopšte prema ponašanju prištinskih vlasti - smatra nekadašnji diplomata Zoran Milivojević

  • 1
Decani Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Zahtev zemalja Kvinte da tzv. Kosovo sprovede odluku Ustavnog suda i vrati 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, govori da se menja stav zapadnih saveznika prištinskih vlasti i da ubuduće neće moći da se ponašaju na način na koji su do sada mislili da mogu, rekao je za Kosovo onlajn bivši diplomata Zoran Milivojević.

- To je dosta važno, i to jeste test. Vidimo da na terenu ekstremisti i dalje odbijaju da to izvrše. Ali, to nije test vezan samo za Dečane, već i test kako će se u narednom periodu taj deo međunarodne zajednice ponašati. To je vezano i za stav prema pregovorima, i za stav uopšte prema ponašanju prištinskih vlasti. Ista je stvar vezana je i za nastavak pregovora. Vidimo sa kojih pozicija se tamo nastupa. To su ekstremne pozicije koje ne daju šansu nikakvom razgovoru, a još manje nekim rešenjima - rekao je Milivojević.

On je naveo da zahtev zemalja Kvinte ukazuje i na činjenicu da se da se uvažavaju i neki srpski argumenti.

- Da tu postoji srpska kulturna baština. Da ona nije sporna, da je međunarodno verifikovana. Da je manastir Dečani itekako deo te baštine i da je deo Unesko sistema zaštite - rekao je Milivojević.

Zemlje Kvinte pozvale su na poštovanje odluke Ustavnog suda u vezi sa vraćanjem 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani. Šefovi misija zemalja Kvinte (Sjedinjene Države, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija) u sredu 19. maja su kroz zajedničku izjavu saopštili da će poštovanje odluke Ustavnog suda o vraćanju manastirske zemlje biti jedan od najvažnijih ispita nove kosovske izvršne vlasti u sprovođenju reformi i poštovanju vladavine zakona.

Zoran Milivojević Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ni punih pet godina od odluke Ustavnog suda Kosova da se prizna vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, ta odluka nije sprovdena.

Vlada u Prištini još nije komentarisala zahtev ambasadora zemalja Kvinte.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DEDA RAKA

    21. maj 2021 | 22:08

    Puca tikva - Šiprari se čude, na kraju će savim da polude !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA