Selaković: Principi teritorijalnog integriteta i suvereniteta temelj međunarodnog pravnog poretka

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas putem video-linka na Ministarskom sastanku Saveta Evrope i tom prilikom ukazao na značaj dijaloga i saradnje među državama članicama

  • 0
Nikola Selaković, Ministarstvo spoljnih poslova Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas putem video-linka na Ministarskom sastanku Saveta Evrope i tom prilikom poručio da Srbija snažno podržava ideje multilateralizma, i ukazao na značaj dijaloga i saradnje među državama članicama.

Selaković je ukazao da Savet Evrope treba da ostvari veće jedinstvo članica u cilju zaštite zajedničkih vrednosti i principa demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, i da se reafirmiše kao jedinstveni panevropski forum za inkluzivnu diskusiju i saradnju na bazi jednakosti država članica, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

- Multilateralizam počiva na poštovanju međunarodnog prava, a principi teritorijalnog integriteta i suvereniteta su temelj međunarodnog pravnog poretka - istakao je ministar, i dodao da su za Srbiju ovi principi od suštinskog značaja, kao i da se principi i pravila moraju odnositi na sve.

Selaković je podvukao i da je Srbija jedna od članica Saveta Evrope koja ovaj princip nije prekršila ni u jednom slučaju.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je u ovom trenutku zaštita zdravlja stanovništva jedan od glavnih zadataka svih država.

- Srbija ozbiljno shvata svoju ulogu i obaveze koje proističu ne samo iz njenog članstva u Savetu Evrope, već i iz njene duboke opredeljenosti i posvećenosti principima ravnopravnosti, nediskriminacije, solidarnosti i saradnje, kojima smo se vodili prilikom široke kampanje vakcinacije - rekao je Selaković, dodavši da je Srbija pružila pomoć i regionu verujući da se ovaj problem može rešavati jedino u saradnji sa drugima.

U svom izlaganju Selaković se osvrnuo i na pitanje položaja nacionalnih manjina, koje će biti jedan od prioriteta predstojećeg mađarskog predsedavanja, i naglasio da je naša zemlja duboko posvećena zaštiti individualnih i kolektivnih prava više od 20 nacionalnih manjina na svojoj teritoriji.

- Imamo jedan od najnaprednijih zakonskih okvira za zaštitu nacionalnih manjina, ali ne smatramo da je posao time završen, već konstantno radimo na unapređivanju institucionalnog i pravnog okvira, kao i na njegovoj efikasnoj primeni - poručio je ministar.

Takođe, Selaković je rekao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i da to smatra jednom od ključnih obaveza svih članica, kao i da podržava jačanje integriteta i uloge Suda. Poručio je da naša zemlja snažno podržava Istanbulsku konvenciju, koja predstavlja zlatni standard u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, i podsetio da je Srbija ponosna što je među prvim državama ratifikovala ovaj važan međunarodni instrument.

Na kraju svog izlaganja, šef srpske diplomatije zahvalio je Nemačkoj na uspešnom predsedavanju i poželeo mnogo uspeha Mađarskoj kao budućoj predsedavajućoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA