Brnabić: Kurtijevo pismo Unesku da se uklone manastiri sa liste ugroženih, vrhunac licemerja

Brnabić navodi da Kurti u pismu o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i verskoj baštini, takozvanom kosovskom nasleđu

  • 1
Krizni stab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ne treba isključiti da će Priština pokušati da napravi nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu na teritoriji Kosova i Metohije, upozorila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić povodom pisma vlasti u Prištini u kojem su zatražili od Uneska da se srpske crkve i manastiri uklone iz kategorije ugroženih.

Brnabić je rekla je da je pismo koje je predstavnicima Uneska poslao Aljbin Kurti vrhunac licemerja i cinizma.

"Manastiri su pod stalnim okom Kfora, posebno Visoki Dečani. Ne može da se kaže da im nije ugrožena bezbednost, a stalni pritisci na monaštvo i Srpsku pravoslavnu crkvu se nastavljaju", ukazuje premijerka, prenosi RTS.

Brnabić navodi da Kurti u pismu o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i verskoj baštini, takozvanom kosovskom nasleđu.

"To mi govori da ne treba da isključimo da će u konačnici oni pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Kosova i Metohije, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga", poručila je premijerka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eni

    22. maj 2021 | 23:02

    PA tako da uzvrati I srbija sve djamije ukloniti od bujanovca I ostalih gradova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA