Petković: Prisvajanje srpskih svetinja na KiM je agresivna kampanja Prištine, nećemo to dozvoliti

Vladika Teodosije najavio je da će Srpska Pravoslavna Crkva o pokušajima otimanja srpskih svetinja obavestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, jer ovakvo ponašanje predstavnika institucija u Prištini predstavlja direktni poziv na bezakonje

  • 5
Decani Manastir Visoki Dečani / Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Predstavnici Prištine pisali su Unesku da se manastiri Visoki Dečani i Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Svete Petke u Prizrenu, četiri spomenika kulture na KiM koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine, uklone iz kategorije "u opasnosti", da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, kao i spremnost da tzv. Kosovo pristupi organizaciji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je u pitanju najnovija agresivna kampanja Prištine.

- Reč je o jednom potpuno licemernom načinu delovanja Prištine i obmani međunarodne zajednice. Kada Kurti kaže da Priština ima želju i zna da sačuva srpske crkve, podsetio bih da je od 1999. godine do današnjeg dana preko 135 crkava i manastira spaljeno i uništeno - naglašava Petković.

Ističe da Aljbin Kurti nigde ne govori o poreklu i ko je vlasnik srpske kulturne baštine – crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

- Ono što on govori je da crkve i manastire vidi isključivo u kontekstu albanske istorije i albanizacije našeg kulturnog blaga. To smo mogli da vidimo i kada je čestitao Vaskrs pravoslavnim vernicima, kada je rekao 's ljubavlju prema našoj državi i našem jeziku'. Svi bi mislili da je to u redu, a zapravo je citirao Teofana Nolija, koji je osnivač Albanske pravoslavne crkve - napominje Petković.

Petar Petković, Dubrava, srpski povratnici napad Foto: Kim.gov.rs

Kaže da se iz toga vidi da je pravi Kurtijev cilj ne da se zaštite srpske crkve i manastiri, nego "da se predstave kao albansko, odnosno takozvano kosovarsko kulturno nasleđe, jer im je potreban identitet bez kojeg ne mogu da zaokruže nezavisnost".

"Nisu u stanju da sprovedu sopstvene odluke" 

Petković kaže da Priština nastoji da na sve načine oteža nastavak dijaloga, jer joj odgovara da ne razgovara.

- Videli smo više puta da su otkazivali sastanke u Briselu. Mi smo spremni da razgovaramo, jer je jasno da sva sporna vekovna pitanja možemo da rešavamo samo za pregovaračkim stolom, dijalogom i kompromisnim rešenjem - ističe Petković.

Podseća i da je pre dva dana prošlo pet godina kako je takozvani ustavni sud Kosova doneo odluku da se vrate 24 hektara zemljišta koje pripada manastiru Visoki Dečani.

Smatra da bi Visoki Dečani bili sravnjeni sa zemljom ako bi Kfor otišao sa Kosova i Metohije.

Vladika Teodosije: Ovo je kršenje zakona

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je najdublje razočarenje odsustvom bilo kakve konstruktivne i kompromisne reakcije od strane prištinskih institucija povodom pete godišnjice neizvršavanja odluke kosovskog ustavnog suda, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje njegova imovina.

Decani Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Iako su se tim povodom oglasili šefovi EU i misije OEBS u Prištini, kao i ambasadori zemalja Kvinte, prištinski lideri su to sve potpuno ignorisali.

Osim toga, još su uputili pismo Unesku gde se traži skidanje četiri spomenika Uneska, srpskih pravoslavnih manastira Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, sa liste ugroženih spomenika svetske baštine, pod izgovorom da je Pravoslavna hrišćanska baština na Kosovu i Metohiji potpuno bezbedna.

- Ovakvim neodgovornim ponašanjem prištinski lideri potpuno miniraju svoju poruku Unesku i pokazuju da prištinske institucije, ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsku pravoslavnu baštinu na KiM, nego da tu baštinu treba zaštititi pre svega od njih samih i njihovog otvorenog kršenja zakona i sudskih odluka - ocenio je vladika Teodosije.

Najavljuje da će Srpska Pravoslavna Crkva o ovome obavestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, jer ovakvo ponašanje predstavnika institucija u Prištini predstavlja direktni poziv na bezakonje, a zapaljiva retorika koju koriste, pri čemu negiraju i samo ime Srpske pravoslavne crkve, direktno podiže etničke i verske tenzije.

Podvlači da Srpska Pravoslavna Crkva ostaje spremna za dijalog, ali samo kada odluka Ustavnog suda iz 2016. bude u potpunosti izvršena i crkvena zemlja bude registrovana u katastru i kada se vrati poštovanju zajednički usvojene odluke Komisije za zašitćene zone, kojom se predviđa paralelna rehabilitacija lokalnih puteva uz gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    23. maj 2021 | 10:09

    I šta ćeš preduzeti Rambo, osim oštre osude ? Samo posmatrate kako iz dana u dan Kosovo postaje deo Velike Albanije.

  • PRC

    23. maj 2021 | 10:45

    A kakva je kampanja bila da Srbi učestvuju na šiptarske izbore? Učešće Srba na šiptarske izbore je legalizovalo šiptarsku kampanju a vi to sada možete da zoveta kako hoćete.

  • Vatro Marx

    24. maj 2021 | 18:54

    Dosta price i lazi, Ne vjerujem vam vise, ovakvim ponasanjem provocirate svoj narod. Srbija bez svijetinje je slijepa, sakata, i ponizana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA