"Verskom ekstremizmu se mora stati na put": Oštre reakcije na obijanje crkve Svete Petke na Kosmetu

Ovaj napad dešava se u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave takozvano Kosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte SPC - saopštila je Kancelarija za KiM

  • 2
obijena crkva svete petke kosovo Foto: Facebook/Bojan Stamenković

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, osudila je skrnavljenje crkve Svete Petke u opštini Kosovska Kamenica i navela da počinioci moraju biti pronađeni i adekvatno kažnjeni, kao i da se ovakvom verskom ekstremizmu mora stati na put.

- Ovaj napad dešava se u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave takozvano Kosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte Srpske pravoslavne crkve i zahtevaju od UNESKO da sa Liste svetske kulturne baštine u opasnosti, skine četiri srpske svetinje - saopštila je Kancelarija za KiM.

Dodaje se da u svakodnevnom životu na teritoriji Kosova i Metohije svedočimo brojnim napadima na hramove Srpske pravoslavne crkve.

Kancelarija ocenjuje da se tako nedvosmisleno pokazuje netrpeljivost prema pravoslavnoj verskoj baštini i šalje poruka srpskom narodu da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima.

- Stoga postoji nasušna potreba da se bezbednost hramova SPC podigne na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti - navodi se u saopštenju.

Srpska lista: Policija da zaštiti imovinu građana i naše crkve

Srpska lista osudila je skrnavljenje crkve Svete Petke u opštini Kosovska Kamenica i zahtevala da se odgovorni pronađu i kazne, a policija zaštiti imovinu građana i naše crkve.

- Uz sve napore kosovskih lidera da oboje ružičastim bojama život na Kosovu i Metohiji i odnos prema nevećinskim zajednicama svakodnevni napadi na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu su nažalost realnost života koji ih demantuju svakoga dana, a život našeg naroda čini težim pred očima sveta koji nažalost ćuti - navedeno je u saopštenju.

Srpska lista navodi da se juče desio 12. napad ove godine na objekte Srpske pravoslavne crkve “koji će najverovatnije ostati nerasvetljen, bez sudskog epiloga i kažnjavanja odgovornih”.

- Izlivi mržnje i verske netrpeljivosti, koju podstiču politički lideri Prištine, za rezultat su imali skrnavljenje srpskih svetinja što je apsolutno nedopustivo u 21. veku na tlu Evrope - navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    25. maj 2021 | 15:34

    Dokle bre više? Da su SRBI uradili i slično, uveli bi nam sve moguće sankcije, a na ovakvo nasilje ZAPAD ĆUTI GODINAMA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA