Joksimović sa ambasadorom Šibom: Nemačka važan partner Srbiji na putu ka članstvu u EU

Jačanjem regionalne saradnje, a pre svega konstruktivnim učešćem u rešavanju izazova, ostvarićemo i jedan od zajedničkih ciljeva i Srbije i Zapadnog Balkana, a verujem i same Unije, a to je proširenje EU na ovaj prostor, uz ispunjenje svih postojećih preduslova - rekla je Joksimović

  • 3
Jadranka Joksimović, Tomas Šib Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom sa kojim je razmotrila reformske aktivnosti Vlade Srbije u procesu evropskih integracija, kao i bilateralne odnose dveju zemalja.

Joksimović je istakla da je njena nedavna poseta Berlinu još jednom pokazala da je Nemačka veoma važan partner Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Naglasila je da Vlada Srbije veoma odgovorno pristupa reformama na koje se obavezala, pre svega, onima u oblasti vladavine prava koje predstavljaju ključna merila za napredak pregovora po svim drugim oblastima.

- Vlada Srbije istovremeno ubrzano i aktivno sprovodi neophodne aktivnosti iz klastera 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost i klastera 4 - Zelena agenda digitalizacija i održiva povezanost kako bismo, ukoliko bude pozitivne ocene u oblasti vladavine prava, bili spremni za otvaranje klastera - naglasila je Joksimović, navodi se u saopštenju.

Joksimović je informisala ambasadora da je Srbija završila i poslala još dve pregovaračke pozicije iz klastera 3 za poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji i poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje.

Kazala je da je Srbija sprovođenjem imunizacije, ali i pojačanim političkim aktivnostima u regionu, nastavlja aktivnosti u jačanju otpornosti ekonomije i na oporavku zdravlja stanovništva od posledica pandemije.

- Jačanjem regionalne saradnje, a pre svega konstruktivnim učešćem u rešavanju izazova, ostvarićemo i jedan od zajedničkih ciljeva i Srbije i Zapadnog Balkana, a verujem i same Unije, a to je proširenje EU na ovaj prostor, uz ispunjenje svih postojećih preduslova - rekla je Joksimović.

Na sastanku je bilo reči i o aktivnostima Vlade Srbije da pregovore o članstvu sprovodi po pravilima nove metodologije, kao i o pripremama za političku medjuvladinu konferenciju do kraja juna.

Ambasador Šib izjavio je da njegova zemlja podržava politiku proširenja EU, kao i proces evropske integracije Srbije.

Posebno je naglasio očekivanja od reformi u oblasti vladavine prava, demokratizacije, slobode medija i unapredjenja rada pravosudja koje su, kako je istakao, ključne za dalji napredak u pristupnim pregovorima, ali i za bolji život građana Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    26. maj 2021 | 21:37

    Puna podrška!🇷🇸✨✨✨✨

  • Sneza

    26. maj 2021 | 19:32

    More, da se nosite i vi i klasteri i otvaranje poglavlja! Zar stvarno mislite da vam narod veruje da radite to za sta ste placeni ? Pregovarate li pregovarate, a prava istina je da vama u foteljama i ne treba EU. Svi vi ovde imate bolje plate nego da ste u E U. Svi vi tamo bi mogli da se uhvatite metle sa tim vasim fantomskim diplomama i praznim glavama. Znate vi to i zato samo " pregovarajte".

  • Johan Sebel

    26. maj 2021 | 18:52

    Uz sve doprinose nemacke u saradnji na ekonomskom planu, nikako netreba zaboraviti da je nemacka kljucni zagovornik raspada Jugoslavije, bombardovanja srbije i jedan od glavnih sponzora Kosova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA