Nikolić: Putine, dođi u Srbiju da otvoriš Južni tok!

Predsednik Rusije je ocenio da se rusko-srpski odnosi razvijaju u atmosferi velikog poverenja i idu uzlaznom putanjom, te da postoje planovi da se uzdignu na nivo strateškog partnerstva

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na sastanku koji je u Sočiju počeo oko 17 sati, pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da otvori radove na delu gasovoda Južni tok na teritoriji Srbije.

- Očekujem da počnu radovi na Južnom toku kroz Srbiju. Predstavnici Rusije i Srbije misle da bi to moglo da bude početkom decembra i, pošto nemaju previše hrabosti, zamolili su me da vas ja zamolim da prisustvujete početku tih radova. Evo, ja vas molim da prisustvujete otvaranju radova na gasovodu Južni tok - rekao je srpski predsednik.

Putin je na to samo odobravajuće klimnuo glavom. Pozdravljajući Nikolića, Putin je podsetio da su se kratko videli pre nekoliko meseci i rekao da će ovaj susret iskoristiti da analiziraju bilateralne odnose, posebno trgovinsko-ekonomske, koji su, kako je dodao, prošle godine zabeležili rast, ali je u prvoj polovini ove došlo do izvesnog zastoja.

Ruski predsednik je takođe rekao da planira da sa Nikolićem razgovara i o situaciji u regionu.

Nikolić je istakao da nastupa nova era u odnosima Rusije i Srbije.

- Zahvaljujem vam se na podršci koju nam pružaju predstavnici Rusije u razgovorima sa nama. To je dobra osnova da naše odnose uspostavimo tako da budu u interesu građana i Srbije i Rusije - primetio je Nikolić, a zatim su razgovori dva predsednika nastavljeni iza zatvorenih vrata.

Nakon sastanka, ruski predsednik je kazao da odnose sa Srbijom treba podići na nivo partnerstva.

- Rusko-srpski odnosi se razvijaju u atmosferi velikog poverenja i idu uzlaznom putanjom. Planiramo da u perspektivi međusobne odnose izvedemo na nivo strateškog partnerstva - rekao je Putin

Nikolić na poziv Putina boravi u radnoj poseti Rusiji, a susret dva lidera odigrava se u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika Bočarov ručej, na obali Crnog mora. Prema protokolu, prvo je predviđen sastanak dvojice lidera, nakon čega će im se na radnom ručku pridružiti članovi delegacija.

U sastavu srpske delegacije su, pored predsednika, ministri spoljnih poslova i rudarstva, Ivan Mrkić i Milan Bačević. Sa ruske strane u delegaciji su i šef ruske diplomatje Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, savetnik predsednika Jurij Ušakov i specijalni savetnik predsednika Aleksandar Babakov.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA