≫ 

Nastavak dijaloga u Briselu između 14. i 17. juna? O čemu su sve razgovarali Vučić, Lajčak i Palmer

Sastanak evropskog i američkog zvaničnika sa predsednikom Srbije usledio je nakon što su Lajčak i Palmer boravili na KiM, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija

  • 37
aleksandar vucic miroslav lajcak metju palmer Foto-montaža: Tanjug/AP, Tanjug/Dragan Kujundžić, Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Pola časa kasnije, sastanku na Andrićevom vencu pridužio se i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Dijalog između Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen između 14. i 17. juna, dogovoreno je na sastanku, prenosi"Blic".

Za 8. jun zakazana sednica Saveta bezbednosti UN. Inače, za taj isti dan je zakazano i izricanje konačne presude za genocid Ratku Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, naslednikom Haškog tribunala.

Zasad nije poznato da li će Vučić putovati u Njujork da bi direktno učestvovao u radu sednice Saveta bezbednosti.

U takvoj atmosferi će se ući u nastavak dijaloga od kojeg Sjedinjene Države očekuju da Srbija na neki način prizna nezavisnost Kosova, dok vlasti u Prištini odbijaju da pregovaraju čak i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Predsednik Srbije posle sastanka sa visokim zvaničnicima oglasio se na Instagramu i uz zajedničku fotografiju poručio da veruje u kompromisno rešenje.

- Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja - naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

Predsednik Srbije sutra će se obratiti javnosti i govoriti o detaljima sastanka sa visokim zvaničnicima, a kako je najavljeno, biće reči i o Kosovu i Metohiji, predstojećim pregovorima u Briselu, napretku Srbije na evropskom putu, razgovoru sa predstavnicima opozicije, važnim državnim pitanjima kao i njegovom učešću na sednici Saveta bezbednosti 8. juna.

Palmer i Lajčak u Beograd stigli posle sastanaka sa prištinskim zvaničnicima

Sastanak evropskog i američkog zvaničnika sa predsednikom Srbije usledio je nakon što su Lajčak i Palmer boravili na KiM, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Kako je Lajčak rekao, svrha posete je priprema za prvi sastanak na visokom nivou, prištinskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ce biti održan za nekoliko dana u Briselu.

Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem.Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajcakom, rekao je da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapredenje odnosa dve strane.

Poručio je i da bi Zajednica srpskih opština, koja je inače kičma Briselskog sporazuma, trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istovtemeno je jučeipozorio da se na Srbiju vrše sve veći pritisci, ali da iz dijaloga Beograda i Prištine država gleda da izvuče najviše za Srbiju i svoj narod.

Video: Vučić: Naša reakcija na nepoštovanje sporazuma biće snažna i oštra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    4. jun 2021 | 04:05

    Nema dijaloga, nema priznanja otete teritorije Kosova.

  • Ivana

    3. jun 2021 | 20:17

    KiM mora da ostane u sastavu Srbije. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu što činite za ekonomski oporavak i razvoj naše države. Srbija se danas cela razvija i gradi.

  • Petar

    3. jun 2021 | 18:26

    Mislimo da je vreme da Ameri vrate zemlju Indijancima a oni da se vrate odakle su dosli(Engleska)!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA