≫ 

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Prvostepena presuda Mladiću je danas u potpunosti potvrđena od strane raspravnog veća i stupa na snagu odmah

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladićpravosnažno je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a odluku je saopštilo Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Sadržaj optužnice protiv Ratka Mladića

Mladić je danas drugostepeno osuđen po sledećim tačkama optužnice - zbog progona muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a kao talaca tokom rata u BiH.

Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je i prvostepenom presudom bio oslobođen.

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora

Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora.

Čitanje presude trajalo je otprilike sat vremena.

Prvostepena presuda Mladiću je danas u potpunosti potvrđena od strane raspravnog veća i stupa na snagu odmah.

To znači da će Mladić služiti doživotnu kaznu zatvora, a s druge strane da nije bilo genocidne namere u šest opština u Bosni - Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor Varoš, Foča i Vlasenica 1992. godine.

U toku izricanje presude Ratku Mladiću u Hagu

Žalbeno veće odbacilo je više žalbi Ratka Mladića na prvostepenu presudu.

Veće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo u proceni dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući, a koji se odnose na njegovo učešće u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tajna Mladićevog prstena

Pažnju javnosti danas je privukao neobičan prsten na Mladićevoj levoj ruci.

Kako može da se primeti sa fotografije, oblik prstena podseća na poglavicu. Mladić prsten nosi na domalom prstu leve ruke.

Kako je poznato, haški optuženik je ceo svoj život na istom tom prstu nosio zlatni pečatni prsten sa crnim poludragim kamenom.

Ratko Mladić, Hag, Haški tribunal suđenje, presuda Foto: Tanjug/AP

Priča se da je misteriozni prsten nosio čak i tokom rata.

Međutim, taj prsten bio je jedan od glavnih razloga njegovog hapšenja. Naime, kako su ranije objavljivali mediji, policijski doušnik je identifikovao bivšeg generala upravo po ovom detalju.

Nakon što je primećen ovaj detalj, Mladić je brzo lociran u mestu Lazarevo, a situacija se potpuno preokrenula nakon što je policiji stigla dojava o Miloradu Komadiću, kao osobi koja bi mogla biti Mladić.

Specijalci su sproveli brzu akciju hapšenja a Mladić, koji je u kući bio sa rođakom, i nije pružao otpor.

Uhapšen je na spavanju a policija nije naišla na otpor jer nije ni bio naoružan.

Prve slike Mladića iz sudnice

Prve fotografije iz sudnice u Hagu svedoče da je Mladić uoči izricanja konačne presude veoma dobro raspoložen pa je tako tokom fotografisanja imitirao pokrete fotoreportera.

Ratko Mladić, Hag, Haški tribunal suđenje, presuda Foto: Jerry Lampen / AFP / Profimedia

Pored Mladića, u sudnici je prisutna i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot, dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Novi incident ispred Suda, verbalno napadnut Srbin

U Hagu se danas desio incident u kojem je verbalno napadnut Dragan Todorović, Srbin koji živi u ovom gradu i koji je došao da pruži podršku generalu Ratku Mladiću.

Todorovića su verbalno su ga napali članovi Udruženja Stebrenica i vođa "Antidejton pokreta" Nihad Alečković.

Ko su članovi sudskog veća

Većem koje će danas izreći pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedava sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije.

Članovi veća su sudije Mustafa El Baž iz Alžira, Aminata Engum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

Zašto je suđenje dugo trajalo

Portparolka Mehanizma u Hagu Helena Egleston je izjavila za N1, odgovarajući na pitanje zašto je suđenje dugo trajalo, da optužnica obuhvata "jako veliki opseg zločina".

- Obuhvata opseg za vreme trajanja celog rata u BiH, od 1992. do 1995. godine. Obuhvata veliki broj mesta i opština. Saslušano je skoro 600 svedoka u ovom predmetu - objašnjava Egleston.

Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Ratko Mladić, Haški sud, suđenje Foto: "UN-IRMCT/Leslie Hondebrink-Hermer"/AFP/Profimedia

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011.

Incident ispred suda, istaknute ratne zastave

Predstavnici muslimanskih udruženja iz FBiH okupili su se danas ispred zgrade suda, a u jednom trenutku došlo je do incidenta kada su istakli ratne zastave terorističke tzv. Armije BiH na ogradi oko improvizovanog pres centra.

Svetski mediji izveštavaju: Ishod neizvestan

Svetski mediji bave se danas izricanjem drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, navodeći da će sud u Hagu potvrditi ili poništiti raniju presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da će se sa izricanjem presude "staviti tačka" na poslednje suđenje za "genocid na teritoriji BiH pred sudom Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju".

Ispred suda za sada mirno, prisutan veliki broj novinskih ekipa

Ispred zgrade u kojoj će biti izrečena presuda vrhovnom komandantu vojske RS Ratku Mladiću nalaze se brojne televizijske ekipe, a osim primetno velikog broja medijskih ekipa, atmosfera je mirna.

Trenutno nema političkih aktivista iz udruženja "Majke Srebrenice".

Darko Mladić: Moj otac je spreman da se pojavi pred sudom

Ratko Mladić se oseća dobro i spreman je da se pojavi pred Žalbenim većem u Hagu, potvrdio je danas njegov sin Darko.

Darko je za banjalučku RTRS rekao da je jutros razgovarao sa ocem.

- Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje cinjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja - rekao je Darko Mladić juče za Tanjug.

Video: Ratko Mladić: Živ sam i živeću dokle god ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ми

    8. jun 2021 | 12:49

    Генерале шта би хтео више, пола Босне ћирилицом пише ! Нек је твојој мајци хвала.

  • Moki

    8. jun 2021 | 13:40

    Ziveo general Ratko Mladic,zivela Srbija !!!! 💓

  • 123

    8. jun 2021 | 13:57

    Bravo Evropo, dok ti teroristi kaze zastave teroristicke po sudu vi osudjujete coveka koj se borio za svoje i za svoja prava, neka, sve ce vas karma kazniti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA