≫ 

Kurti na Samitu pozvao Srbiju da prizna tzv. Kosovo, Brnabić poručila: To je naša teritorija

Među učesnicima su i komesar EU za dobrosusedstvo i proširenje Oliver Varhelji, predsedavajući veća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegetlija i predsednik Crne Gore Milo Đukanović

  • 11
Ana Brnabic forum Dostupnost informaciono-komunikacionih tehnologija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

U Palati brigada u Tirani danas se održava Samit lidera Zapadnog Balkana, na kojem učestvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

- Današnji sastanak je bio manje posvećen regionalnim temama, bio je težak i čini mi se da su neki ljudi konstruktivnost Srbije zamenili s tim da nemamo kičmu, pa smo morali da pokažemo da su neke stvari nedvosmislene - rekla je predsednica Vlade.

Na pitanje da li je razgovarala sa Aljbinom Kurtijem uoči sastanka, premijerka je rekla da je do razmene mišljenja došlo na samom sastanku:

- Bilo je razmene mišljenja na samom sastanku, bilo je tu nekih provokacija ali dobio je adekvatan odgovor. Rekla sam da mi nismo ravnopravni partneri i da tu postoji velika razlika - rekla je premijerka.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na Samitu Zapadnog Balkana zatražio je danas da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi tzv.Kosovo bilo tretirano kao država.

Kurti je takođe pozvao Srbiju da prizna tzv.Kosovo.

Na te provokacije mu je odgovorila premijerka koja je rekla da aktuelni format dobro funkcioniše i da ne postoji nijedan pravni argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije.

Brnabićeva je podsetila Kurtija da tzv. Kosovo ne priznaje pet članica EU, da nije član UN i da u tom smislu sigurno ne može imati drugačiji status od postojećeg.

Na to je replicirao Kurti sa pitanjem: “Šta ćete da uradite, hoćete li da nas okupirate?”, a Brnabić mu je odgovorila: “Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?”.

Samitu prisustvuje i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji će sa šefovima delegacija Zapadnog Balkana razmotriti šta je do sada postignuto u Berlinskom procesu za oporavak regiona, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kako je najavljeno, razgovaraće se i o pripremama za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    10. jun 2021 | 16:10

    Bravo Ana, jasno i inteligentno.

  • lot

    10. jun 2021 | 15:20

    Svaka cast jsko pametna zena ziva i zdrava bila

  • Brundo

    10. jun 2021 | 14:28

    Pa sto onda ucestvujete na samitima gde je pozvano Kosovo?Sto Spanija ne ucestvuje gde je Kosovo?Nadjite drugog pa ga farbajte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA