Drecun: Osim Kfora, nijedna vojna formacija ne bi smela da bude na KiM

Iza zatvorenih vrata, u Skupštini Srbije, održana je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u južnoj pokrajini u trenutku kada se kosovske bezbednosne snage dodatno naoružavaju i povećavaju brojnost uniformisanih lica

  • 1
Vojnici KFORa, Kosovo Foto: Profimedia/AFP

Jačanje kosovskih bezbednosnih snaga i namera Prištine da formira vojsku predstavlja veliki bezbednosni rizik za Srbe sa Kosova i Metohije, rekao je predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun.

Iza zatvorenih vrata, u Skupštini Srbije je održana sednica Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u južnoj pokrajini u trenutku kada se kosovske bezbednosne snage dodatno naoružavaju i povećavaju brojnost uniformisanih lica.

- Pre nekoliko dana smo razmatrali informacije naših službi bezbednosti o transformaciji struktura civilne zaštite u vojsku. Plan Prištine je da do 2027. opremi vojsku, a da ona do 2029. bude potpuno operativna. Tu transformaciju najviše pomažu SAD, Nemačka i Turska - rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Milovan Drecun.

Istovremeno, kako kaže, smanjuje se prisustvo pripadnika Kfora, pa je tako 2010. godine bilo oko 12.000 vojnika, a sada ih ima oko 3.000, dok je projekcija da bude umanjena na fazu minimalnog prisustva od 2.500 vojnika.

- Kosovske bezbednosne snage trenutno imaju 3.517 aktivnih pripadnika gde ima i oko 10 odsto manjina, nažalost, tu ima i Srba. Ono što zabrinjava je što je 2019. godine formiran glavni štab i četiri komande, što je sve struktura prave vojske - naglasio predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Stara ambicija je da se formira helikopterska jedinica, koja za sada postoji samo na papiru, međutim, u Turskoj su školovani piloti, dodaje Drecun.

- Do sada je formirana samo komandna struktura, ali je nekoliko oficira odškolovano u inostranstvu. Operativna sposobnost helikopterskog odeljenja treba da bude postignuta 2023. godine, verovatno uz pomoć SAD kupovinom polovnih helikoptera - objasnio je Drecun.

Međutim, naglašava Drecun, veći problem predstavlja namera da se uvede vojni rok koji bi bio obavezan i za Srbe, kao i postojanje kopnenih pukova koji mogu da deluju na terenu.

- Sa ovim kapacitetima mogu da krenu na goloruki srpski narod i stave ih pod kontrolu. Nijedna vojna formacija, osim Kfora, ne bi smela da bude prisutna na KiM, a oni jačaju specijalne jedinice, prave novu bazu u Đakovici i vrše sve veći pritisak na Srbe da uđu u bezbednosne snage - rekao je za RTS Milovan Drecun.

Video: U ovoj bazi su smešteni vojnici koji štite Dečane: Telegraf u poseti Vilađo Italia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA