DS: Četiri hiljade demokrata glasa bez mobilnih, u tajnosti

Na izbornoj skupštini Demokratske stranke glasanje će biti tajno i obavljaće se elektronskim putem. Sada je namera da se zabrani unošenje mobilnih telefona u kabine, da bi se i na taj način predupredilo kontrolisanje glasanja

  • 0

Pre stranačkih izbora 10. novembra, demokratama predstoje bar dva ozbiljna iskušenja, koja će opet biti prilika za odmeravanje snaga Borisa Tadića s Draganom Đilasom i Bojanom Pajtićem. Prvo je izbor Organizacionog odbora koji treba da pripremi izbornu skupštinu Demokratske stranke.

Prema Poslovniku o radu Skupštine DS-a, Glavni odbor stranke, na predlog predsednika stranke, bira Organizacioni odbor koji se stara o organizaciji i tehničkoj pripremi za održavanje sednice. Ovog puta, GO je to pravo preneo na Predsedništvo stranke, a ono je, ako je suditi po odnosu prema načinu izbora novog rukovodstva stranke, malo više na strani Tadićevih konkurenata.

Prema nezvaničnim informacijama, 15 članova Predsedništva bilo je za izbore po delegatskom sistemu, 13 ih je bilo za predlog Borisa Tadića da ovi stranački izbori budu neposredni, a dva člana su bila uzdržana.

Kako kaže izvor "Politike" iz DS-a, Organizacioni odbor za predstojeću izbornu skupštinu će zapravo biti Izvršni odbor, kome će biti pridodati timovi kandidata pošto zvanično objave svoje kandidature. Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS-a, bio je na čelu organizacionog odbora, koji je pripremao poslednju izbornu skupštinu održanu 18. decembra 2010. godine.

Organizacioni odbor rešava pitanja poput broja biračkih mesta i uslove glasanja. Prošli put delegati su glasali u 80 kabina, karticama s pin-kodom od šest cifara. Sada je namera da se zabrani unošenje mobilnih telefona u kabine, da bi se i na taj način predupredilo kontrolisanje glasanja.

Druga bitka vodiće se oko izbora delegata za izbornu skupštinu. Za poslednju izbornu skupštinu, održanu 18. decembra 2010. godine, bilo je određeno 3.011 delegata. Iz Vojvodine ih je, na primer, bilo oko 800.

Prema statutu stranke, skupštinu čine članovi Predsedništva stranke, predsednici okružnih, gradskih i opštinskih odbora, izabrani predstavnici opštinskih ogranaka u srazmeri koju utvrdi Glavni odbor, republički i pokrajinski poslanici, funkcioneri koje biraju republički i pokrajinski parlament, potpredsednici pokrajinskih i okružnih odbora, poslvni direktor, predsednici i članovi Statutarne komisije i Nadzornog odbora, članovi predsedništava Demokratske omladine i Foruma žena, delegati Omladine i Foruma žena u broju koji utvrdi GO, predsednici Saveta stranke, predsednici i koordinatori resornih odbora, članovi stalnog sastava GO, potpredsednik i članovi Izvršnog odbora, nosioci najviših funkcija u lokalnoj samoupravi, članovi Političkog saveta.

Kandidature za izbor svih organa i tela stranke, kao i imena delegata iz svakog opštinskog i gradskog odbora dostavljaju se centrali najkasnije 15 dana pre održavanja skupštine. Prema zvaničnim podacima DS-a, ukupan broj članova stranke je 196.011, opštinskih odbora je 170, gradskih - 23, a okružnih - 25.

Sagovornik "Politike" kaže da će IO stranke uskoro odrediti kvote po opštinskim odborima, odnosno koliko koji daje delegata. Kriterijumi za utvrđivanje broja delegata su rezultati izbora na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, učešće u vlasti u nekoj sredini, broj članova stranke, odnosno veličina i značaj opštinskog odbora, odnosno grada koji je predstavljen.

- To je dosta komplikovana procedura i narednih dana će se radi na tome. Trebalobi da bude oko 4.000 delegata - navodi jedan od izvora "Politike".

Na pitanje kako će se obezbediti da delegat ne promeni odluku i glasa drugačije od odluke svog odbora, sagovornik "Politike" kaže da je to stvar odbora.

- Odbori će jasno da se opredeljuju između kandidata i na osnovu toga će delegati da glasaju, odnosno na osnovu stava baze - kaže sagovornik  "Politike".

Glasanje će biti tajno i obaviće se elektronskim putem, a sistem će morati da bude usavršen kako ne bi došlo do kolapsa koji se dogodio na prethodnoj izbornoj skupštini. 

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA