Stoltenberg: Zapadni Balkan je od velike važnosti za NATO

Prisutni smo i nastavljamo da pomažemo u stabilizaciji regiona - poručio je generalni sekretar Alijanse

  • 8
Jens Stoltenberg

Foto: Tanjug/APhttps://www.telegraf.rs/teme/jens-stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio da je region Zapadnog Balkana od velike važnosti za Alijansu, i da je članstvo Severne Makedonije i Crne Gore dokaz da su vrata NATO-a otvorena.

- Dobili smo nove članice iz tog regiona u poslednjih nekoliko godina, čime dokazujemo da su vrata NATO-a otvorena. Severna Makedonija i Crna Gora su nove države članice, ali imamo i partnere u drugim zemljama iz regiona i još uvek imamo KFOR na Kosovu - rekao je Stoltenberg u intervjuu o budućnosti NATO-a u narednih 10 godina, a uoči današnjeg samita NATO-a u Briselu, prenosi agencija MIA.

- Prisutni smo i nastavljamo da pomažemo u stabilizaciji regiona - poručio je generalni sekretar Alijanse.

Navodi i da očekuje uspešne razgovore sa liderima u razvoju novih tehnologija za 30 država članica NATO-a kako bi mogle efikasno da odgovore na "nove bezbednosne izazove", uključujući i one koji proizlaze iz klimatskih promena.

Naglašava, međutim, da se moraju povećati ulaganja u budžet NATO-a za niz aktivnosti, i podseća da Alijansa ima tri ključna budžeta: civilni, vojni i nfrastrukturni.

Ovo je prvi samit NATO-a na kojem Severna Makedonija učestvuje kao punopravni član Alijanse, kao i prvi samit za novog američkog predsednika DŽoa Bajdena, navodi MIA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    14. jun 2021 | 16:29

    A DA NEBI IZGUBILI DOBRO PLACENI POSAO ONI PRONADJU NOVOG NEPRIJATELJA ILI ZARATE SA NEKIM!!! NATO TREBA DA NESTANE !!!

  • Vatro Marx

    14. jun 2021 | 15:09

    Za vas je Srbija od velikog znacajna, Sta trazite sada. Niste na vrijeme razmisljali i hocete po svaki cijenu Srbiju u NATO ne ni slucajno, Srbin nemoze zaboraviti niti oprostiti, samo gubite vrijeme.

  • Tode

    14. jun 2021 | 13:18

    Marš!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA