Priština ne odustaje, traži od Međunarodnog saveta muzeja da pozove Srbiju da vrati artefakte

Pismo je upućeno nakon zahteva institucijama u Srbiji da artefakti koji se nalaze u Beogradu budu vraćeni Prištini, na šta Ministarstvo kulture Srbije odgovorilo da je posredi pokušaj skretanja pažnje sa ugroženosto srpske kulturne baštine na Kosovu

  • 1
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Narodnog muzeja iz Prištine, Ajet Ljeci uputio je pismo Međunarodnom savetu muzeja (ICOM) u kojem navodi da Srbija ima obavezu da vrati na Kosovo artefakte "koji su uzeti tokom 1998. i 1999. godine", prenosi Koha.

- Sporazumi potpisani između odgovarajućih institucija pojašnjavaju da su artefakti prebačeni u svrhu privremene izložbe i moraju se vratiti u zemlju porekla, u Nacionalni muzej Kosova, kojem pripadaju - navodi se u pismu upućenom organizaciji ICOM, koja blisko sarađuje sa Uneskom.

Stručnjaci iz oblasti kulturne baštine na Kosovu smatraju da je zakonsko je i legitimno pravo da zahteva bezuslovni povratak arheoloških i etnografskih eksponata iz Srbije, piše Koha.

Pismo je upućeno nakon zahteva institucijama u Srbiji da artefakti koji se nalaze u Beogradu budu vraćeni Prištini, na šta Ministarstvo kulture Srbije odgovorilo da je posredi pokušaj skretanja pažnje sa ugroženosto srpske kulturne baštine na Kosovu, uz konstataciju da su "uočljivi su brojni falsifikati i izvrtanja koja se u zahtevu podmeću, kao što su navodni sporazumi među institucijama, preko neprimenjivosti Unesko konvencije na koju se refiriše i koja se pominje samo zato da bi se ime ove organizacije zloupotrebilo, pa do izvrtanja u slučaju pozivanja na Ahtisarijev plan".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA