• 8

Albanci najavili izgradnju manastirske ulice pored Dečana suprotno svim pravilima i zakonu

Predsednik opštine Dečani Baskim Ramosaj izjavio je da se nastavljaju radovi na izgradnji ulice Manastiri, dodajući da će se nastaviti i sa drugim projektima, predsednik Srbije poručio da je to suprotno svim pravilima i zakonima

  • 8
Decani

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik opštine Dečani najavio izgradnju manastirske ulice što je, ističe, suprotvno svim pravilima, dodajući da se uzdamo u EU, SAD i zapadne sile u zaustavaljanju ataka na manastir Visoki Dečani.

Govoreći posle izlaganja nekoliko poslanika, po pitanju zaštite kulturne baštine, Vučić je rekao da je predsednik opštine Dečani, za kojeg kaže da je "čudan čovek", a opština gotovo 100% albanska, najavio gradnju manastirske ulice.

Istakao je da je to suprotno svim pravilima, zakonu o zonama i izvršnim odlukama koji kažu da je moguće graditi samo lokalni put i obilaznicu.

- Plašimo se da je to novi napad na Visoke Dečane, taj čovek je veoma čudan, ali oni koji ga podržavaju u toj nameri sede u Prištini. Uzdamo se u EU, zapadne sile, SAD, da nam pomognu po tom pitanju, da zaustavimo dalje taj atak na manastir Visoke Dečane - rekao je Vučić.

Inače, predsednik opštine Dečani Baskim Ramosaj izjavio je da se nastavljaju radovi na izgradnji ulice Manastiri, dodajući da će se nastaviti i sa drugim projektima.

Kada je reč o imovini, Vučić je rekao kada se pročita na Vikipediji da mi imamo 58 odsto imovine na KiM, to nije tačno, pogotovo ne u skladu sa onim što Zapad priznaje kao imovinu.

Po tome bi trebalo da je od tih 58 odsto - 29 odsto državna, 14 odsto društvena i 15 odsto crkvena i privatna imovina.

Aleksandar Vucic, Skupština, podnošenje izveštaja o KiM

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Kada smo krenuli u razgovore o imovini, brzo smo ih prekinuli jer smo se mi držali određenih principa, a zapad priznaje neki drugi i mi nemamo baš mnogo aduta koje će nam zapad prihavtiti - rekao je Vučić.

Nemamo mi toliko imovine, jer ne bi bilo realno da imate šest odsto stanovništva, a toliki procenat imovine, dodao je Vučić.

- Činjenica je da su oni doneli odluku da prihvate, bog zna po kom pravilu, da sve što je bilo državna imovina, osim ako nije izuzeto zakonom, pripada tzv. Kosovu. Pored toga, 14 odsto društvene imovine je navećim delom privatizovano, uglavnom je reč o Albancima i strancima i u malom broju Srbima, pre svega na severu KiM - rekao je Vučić.

Kada je reč o crkvenoj imovini, ona, kaže, nije ni blizu 15 odsto, ali nam Priština ne dozvoljava ni da tu imovinu čuvamo i da bude neprikosnovena kako bi moralo da bude u skladu sa zapadnim principima, naglasio je predsednik Srbije.

Video: Vučić: Ne treba nam zamrznuti konflikt na KiM, neko može da ga odmrzne

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    Najvažnije je da sačuvamo naše svetinje na Kosovu i Metohiji.

  • Ilija

    Ko udari na kucu Boziju, Bozija kazna ce ga i sustici! Svedoci smo kako je nedavno prosla Fata Orlovic, a da ne pominjem brojne primerke godinama unazad! Ne dirajte Svetinje!

  • Boža zemunac

    I još jednom zamena teza. To nisu Albanci to su ŠIPTARI. ( Pa oni sami sebe tako zovu ).

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima