• 97

"Munjeviti udar", grmelo na Pešteru: Vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije, 2.300 pripadnika

Jedinice Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade pokazale punu borbenu gotovost

 • 97

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021” - najveća u poslednjih nekoliko decenija, završena je danas na vojnom poligonu na Pešteru. Na vežbi po temi "Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije", učestvovalo je 2.337 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, od čega je 1.224 pripadnika kopnene vojske. Pre početka vežbe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je raport kapetana VS Danila Manojlovića.

Vežbi su, pored predsednika Vučića, prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i drugi ministri u Vladi Srbije.

Junaci sa Kosara doprineli da danas imamo snažniju vojsku

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je posebnu zahvalnost herojima sa Košara za to što su danas prisustvovali vojnoj vežbi Munjeviti udar na Pešteru i poručio da su oni svojom borbom doprineli da danas Srbija ima neuporedivo snažniju vojsku.

Kako je kazao, nakon vežbe, danas je u Pešteru prisustvovalo 240 junaka sa Košara među kojima i sedmorica koji su bili na Košarama, a sa teritorije Crne Gore su.

- Posebno hvala tim junacima, tim ljudima koji su branili tada SR Jugoslaviju - kazao je predsednik.

Zahvalio im se za njihovo hrabro srce i za to što su danas na Pešteru.

Aleksandar Vucic

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Video sam sa kakvom strašću su pratili sve ovo što su danas mogli da vide i video sam sreću i zadovoljstvo što je njihova vojska danas mnogo snažnija - kazao je.

Predsedni ističe da su upravo oni doprineli tome da imamo danas neuporedivo snažniju vojsku i to svojim ranama, požrtvovanošću i životima njihovih kolega. Vučić je na kraju pozvao heroje sa Košara da se zajedno fotografišu uz reči da na taj način želi da pokaže koliko smo svi ponosni na njih

Nakon uzbunjivanja više od 15.000 pripadnika Vojske Srbije, u proteklim danima na osam poligona širom Srbije odvijala se serija taktičkih vežbi koje su uvod u današnju združenu vežbu sa bojevim gađanjem.

Ratno vazduhoplovstvo u gotovosti za poletanje

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje na aerodoromima „Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i „Morava" čekali su komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu „Pešter".

oModernizovani lovac „mig-29" poleteo je sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu „Munjevitog udara" izvršio zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Avioni tipa „orao" poleteli su sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržavaju kopnenu operaciju. Vazduhoplov je po ciljevima na zemlji dejstvovao vođenim raketama „maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaoe i školsko-borbeni avion „galeb G-4".

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazao je helikopter Mi-35 raketama „ataka" i nevođenim raketama S-8. Reč je o letelici koja se smatra samim svetskim vrhom u domenu protivoklopne borbe i neposredne vatrene podrške. Veštinu dejstva rekatama „maljutka" demonstrirale su posade helikoptera „gama".

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršio je daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-92 i "vrabac". Slika sa CH-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu. Ovaj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Specifičnu ulogu u vežbi imao je i avion N-62T „super galeb" tegljač koji je vukao metu „Rukavac" na koju je vatru otvorila baterija PASARS topovima 40mm.

Vojska spremna, čeka se komanda

Jedinice Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u punoj su gotovosti za izvođenje združene taktičke vežbe na Privremenom poligonu „Pešter" po temi „Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije", saopštilo je Ministarstvo odbrane. Vežba će prikazati odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa Ministarstva odbrane.

Jedinice čiju okosnicu čini Druga brigada kojoj su pridodati elementi drugih sastava Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uz sadejstvo sa jedinicama RV i PVO u toku ranih jutranjih časova izvršile su finalne pripreme i čekaju komandu za početak vežbe.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske kao i borbeni sistemi koje razvija naša odbrambena industrija prikazaće vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom, ali i građanima Srbije koji će imati mogućnost da prate direktan televizijski prenos vežbe na Pešteru.

"Oklopnici" iz Rusije

Posade tenkova T-72 MS javnosti će prvi put predstaviti borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno. Skupa će nastupati i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije. Zadatak oklopnih jedinica biće da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja biće mehanizovana pešadija na „lazarima 3", „miloš", „MRAP 6x6" i „NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije. Tu će se, naravno, naći i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaće samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm „oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm „gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm. Efikasnost vatre ovih sredstava značajno je unapređena razvojem novih sistema za osmatranje i upravljanje vatrom pomoću kojih je mnogostruko skraćeno vreme od posedanja vatrenog položaja do spremnosti za dejstvo.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazaće artiljerijsko raketna baterija „pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS" i kao i laki PVO sistemi „igla" na vozilima NTV te dobro poznati sistem „strala" 2M. Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • KIA

  Srbija ima danas snaznu i dobro opromnjenu vojsku.

  313
  27

  Podelite komentar

 • Jana

  Oni su nasa snaga, nasa sigurnost. Zivela vojska Srbije.

  312
  15

  Podelite komentar

 • Slavica

  Jaka vojska jaka drzava. Sve pohvale za Munjeviti udar 2021.

  303
  22

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima