≫ 

Pre izručenja Hagu Slobodan Milošević nije hteo da čuje zašto je uhapšen: Mirno je ušao u helikopter

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, bivši predsednik SRJ izručen je Haškom tribunalu na Vidovdan 2001. godine

  • 5
Slobodan MIlošević

Slobodan MIlošević / Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

Slobodan Milošević, bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i lider Socijalističke partije Srbije, na današnji dan 2001. godine izručen je Haškom tribunalu.

Izručenje se desilo 12 godina pošto je Milošević održao veliki skup na Gazimestanu, i nepuna 4 meseca pošto je uhapšen u vili na Dedinju i sproveden u Centralni zatvor u Beogradu.

Na Vidovdan 2001. Beogradom se pronela vest da će Milošević biti izručen Hagu. Ispred Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici okupio se veliki broj njegovih pristalica koje su pokušale da spreče izručenje. Verovalo se da će u tu svrhu biti formirana specijalna kolona vozila. Međutim, Milošević je neopaženo prevezen u zatvorskoj marici u trenutku protesta na poljanu poznatu kao Banjički vis, gde ga je čekao helikopter MUP-a Srbije.

Tu su ga sačekali predstavnici Haškog tribunala koji su pokušali da mu objasne zašto je uhapšen. On ih, međutim, nije ni slušao - samo je ušao u policijski helikopter AB-212 i odleteo prema američkoj bazi "Orao" u Tuzli gde je na pisti bivšeg vojnog aerodroma Dubrave već bio spreman transportni avion C-130 Herkules britanskog RAF-a kojim je Milošević prebačen u Hag.

Kao mit i danas se prepričavaju dve rečenice koje je bivši predsednik SRJ navodno izgovorio pred izručenje – „Braćo Srbi, ’ajd’ zdravo“ i „Braćo Srbi, srećan vam Vidovdan“. Niko, međutim, do danas nije potvrdio da su ovo bile Miloševićeve poslednje reči pre izručenja.

Fotografije odlaska Miloševića iz Beograda istog popodneva pojavile su se u jednim tadašnjim nedeljnim novinama koje su štampale specijalni prilog. Tiraž je bio razgrabljen.

Voditeljka RTS-a pročitala je tekst: "Dobro veče, poštovani gledaoci, bivši jugoslovenski predsednik predat je organima Haškog tribunala...".

Tadašnji predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić potom se obratio javnosti na vanrednoj konferenciji za medije, a nešto kasnije iste večeri tadašnja portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman potvrdila je da je Slobodan Milošević stigao u Hag i da je odmah prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Slobodan Milošević bio je prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu, na osnovu Uredbe Vlade Srbije. On je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991/1992. i BiH 1992/1995. i na Kosovu 1999. godine.

Novu optužnicu protiv Miloševića Haški tribunal podigao je 9. oktobra 2001. za ratne zločine u Hrvatskoj, a 23. novembra za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Preminuo je u zatvorskoj ćeliji u Sheveningenu 11. marta 2006. godine. Suđenje je završeno bez presude.

VIDEO: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    28. jun 2021 | 09:09

    UBILI GA HASKI MONSTRUMI DA PRIKRIJU NATO GENOCID NAD SRBIMA!!!

  • Лука Лабан

    28. jun 2021 | 10:42

    Велика срамота за наш народ и за нашу земљу, такво понижење није приређено ни нацистичкој немачкој на крају Другог Светског рата. Шта би преци са Сутјеске, Неретве, Кајмакчалана, Колубаре, Цера, Куманова, Брегалнице, Делиграда, Љубића, Чокешине, Косова поља, рекли о нама... Е мој јадни народе, шта себи дозвољаваш...

  • Mihailović

    28. jun 2021 | 08:36

    Šta bi slušao izmišljotine, jer nisu imali ništa šta se pokazalo na suđenju,a onog koji je naredio da Srbi moraju nestati u Hrvatskoj i to sproveo,nikom ništa,njihov saveznik ili obratno, oni saveznici u zločinu nad Srbima,to je genocid...koliko ljubi ubijeno,a koliko ubrzo umrlo u siromaštvu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA