• 0

Dačić u Briselu pozvao na intenzivniju saradnju: Ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije

Predsednik Narodne skupstine Republike Srbije ocenio da svoj doprinos mogu dati EU i Evropski parlament

  • 0
SKUPSTINA FAKTURISANJE PREDLOG

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Narodne skupstine Republike Srbije Ivica Dačić pozvao je u Briselu na intenziviranje saradnje Narodne skupštine Srbije sa Evropskim parlamentom i ocenio da ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije.

- Glavni impuls dolazi od nas samih i svesni smo da i tu može brže, ali prostor za veću efikasnost postoji i u okviru EU i Evropskog parlamenta - poručio je Dačić.

Ivica Dačić je u svom obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pozvao na jačanje komunikacije parlamenata Zapadnog Balkana sa Evropskim parlamentom, kao i unapređivanje saradnje parlamenata u regionu, prenosi Tanjug.

On je ocenio da partnerski odnosi parlamenata regiona sa Evropskim parlamentom ne bi trebalo da zasnivaju samo na komunikaciji o godišnjim izveštajima i rezolucija EP.

- Smatram da treba da izgradimo prartnerske odnose zasnovane na uzajamnom poverenju u razumevanju i koji će doprineti našem bržem procesu evrointegracija - poručio je Dačić.

Ivica Dačić je ocenio da su parlamenti "glavna čvorišta" puta ka članstvu u EU i da svi reformski procesi moraju da dobiju zakonsku formu kroz parlament.

On je naveo da je u Skupštini Srbije u proceduri izmena Ustava Repubilke Srbije, u delu o izboru nosioca pravosudnih funkcija, što je, kako kaže, jedan od važnijih koraka ka ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Srbije EU.

- Očekujemo uskoro tekst ustavnih amandamana, zatim ovo izjašnjavanje naše Skupštine, a nakon toga i referedum na kojem će se o promenama izjasniti i naši građani. Uveren sam da ćemo u kratkom roku imati nova ustavna rešenja u oblasti pravosuđa - poručio Dačić.

On je dodao da se uz pordšku EP u okviru Skupštine Srbije vodi i međustanački dijalog o izbornim uslovima, s obzirom na predstojeći izborni ciklus u Srbiji 2022. godine.

- Ovi razgovori teku u demokratskoj atmosferi. U njima učestvuje veliki broj političkih organizacija i ja sam optimista da ćemo doći do rešenja koja će još više poboljšti demokratičnost i trasparentnost našeg izbornog procesa - zaključio je Dačić.

Ivica Dačić ocenjuje i da Narodna skupštine Srbije ispunjava preporuke Evropskog parlamenta iz godišnjih izveštaja i da je na tim osnovama već unapređena efikasnost i trasparentnost njenog rada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima