≫ 

Šta piše u Rezoluciji o Srebrenici koju su u Prištini upravo usvojili?

U Rezoluciji piše da se oštro osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad bošnjačkim narodom i sva kršenja ljudskih prava

  • 53
Kosovo rezolucija o genocidu u Srebrenici Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Kosovo Online

Na današnjoj sednici Skupštine u Prištini usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 89 poslanika, niko nije bio protiv niti uzdržan, prenosi prištinski Reporteri.

A šta tačno piše u spornom Nacrtu?

U Rezoluciji piše da se oštro osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad bošnjačkim narodom i sva kršenja ljudskih prava.

Konstatuje se da je od strane srpskih snaga VRS nekoliko dana vršen masakr u Srebrenici i okolini kada je nastradalo više od 8.000 žena, muškaraca i dece.

Ovom rezolucijom izražava se saosećanje i duboka tuga zbog nevinih žrtava i izražava saučešće porodicama.

Najoštrije će biti osuđeno svako javno i namerno negiranje genocida u Srebrenici, s ciljem ocrnjivanja žrtava i prikrivanja motiva počinjenih zločina.

Poziva se Vlada i ostale državne institucije da 11. jul proglase Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Takođe je upućen poziv državama da ulože dodatne napore da privedu pravdi sve one koji su odgovorni za planiranje i činjenje genocida u Srebrenici.

Vučić: Očekivano, pritisci te vrste će se nastaviti

Predsednik Srbije prokomentarisao je Skupštinu Prištine i usvajanje Rezolucije o Srebrenici i genocidu, kao i to kako vidi susret sa Kurtijem i poruku Palmera na pozivu za primenu sporazuma.

- Nisam siguran da neko u Prištini želi da čuje o poštovanju sporazuma, ali hvala Palmeru i svim prrijateljima u Americi - rekao je predsednik i dodaje:

- Ja sam vam najavio da će posle Crne Gore krenuti lavina priznavanja Rezolucije o Srebrenici, Priština nije čudo, samo potvređuje ono što sam rekao i najavio. Oni imaju faktičku vlast na terenu i šikaniraju Srbe svakoga dana, ali nikakvom silom ni vojskom neće moći da sruše Srbiju - objašnjava Vučić i dodaje da ga samo brine kako će Srbija izaći na kraj sa ovim samo zbog ekonomije, budućnosti i napretka Srbije trenutno, to je ono što je ključno pitanje i problem, a Rezolucije i njihova priznavanja će se nastaviti, objašnjava Vučić.

Video: Ratko Mladić: Živ sam i živeću dokle god ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    7. jul 2021 | 14:17

    prvo u Srebrenici nije bio genocid.... i to je dokazano.... drugo tamo. nisu ubijane zene i deca starci sto se moze i videti na snimcima nego su prevozeni do teritorije muslimanskih snaga... trece direktor komemorativnog centra u Srebrenici ubacio je svog oca iako je on poginuo u borbama i to 1993 godine.... treba procitati knjigu ratnog gradonacelnika Srebrenice Ibrana Mustafica Planirani haos gde optuzuje Aliju i Orica za zlocine prema Srbima i ubijanje neposlusnih muslimana.... sam on kaze da genocida nema... a poznati i. priznati islamski propivednik svetsog glasa Imran Naxar Hosein isto negira genocid u Srebrenici sto se moze i pogledati na internetu.... i zadnje nikad muslimani nisu hteli prihvatiti nezavisnu medjunarodnu komisiju koja bi utvrdila za svako. lice gde je i kako poginulo... sta mislite kolimo bi bilo mrtvih kao sto je otac od onog muslimanskog lazova i. prevaranta a direktor je memorijalnog centra...pitali Muju odakle je on rece rodjen u Sarajevu sahranjen u Srebrenici a zivim u Njujorku.... svakoj lazi dodje kraj pa i njihovoj

  • Miki

    7. jul 2021 | 13:28

    Mora cizma tamo da zgazi ne vredi

  • Vasilije

    7. jul 2021 | 14:29

    Srbija prvo mora usvojiti rezoluciju, kojom ce najstrozije da kaznjava sve one njene gradjane koji lose govore o svojoj zemlji (drugosrbijance i autosoviniste). ☝

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA