"Gospodar Kosova" ostaje u pritvoru: "Postoje rizici da će pobeći ili počiniti nova krivična dela"

Prilikom redovne kontrole pritvora, sudija je zaključio da još postoje rizici da će Veselji, kog u Prištini nazivaju "gospodar Kosova" pobeći, da će ometati napredak postupka ili pociniti dalja krivična dela protiv onih za koje se smatra da se protive tzv. OVK, uključujući i svedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom slučaju

  • 1
Kosovo, sud za ratne zločine u Hagu Kadri Veselji Foto: Tanjug/AP

Jednom od šefova nekadašnje paravojne formacije OVK, Kadriju Veseljiju, produžen je pritvor za još dva meseca, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Prilikom redovne kontrole pritvora, sudija je zaključio da još postoje rizici da će Veselji, kog u Prištini nazivaju "gospodar Kosova" pobeći, da će ometati napredak postupka ili pociniti dalja krivična dela protiv onih za koje se smatra da se protive tzv. OVK, uključujući i svedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom slučaju.

Sudija je konstatovao i da ni uslovno puštanje na slobodu, pod uslovima koje bi sud odredio, ne bi bili dovoljni da se otklone navedeni rizici.

Kada su u pitanju ostala trojica optuženih u ovom slučaju Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, sud još nije objavio odluke o njihovom pritvoru, mada su njihovi branioci tražili ukidanje, a tužilaštvo se tome protivilo.

Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe ove paravojne formacije.

On i ostala trojica su optuženi za teške zločine na Kosovu koje je počinila teroristička OVK.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Taci, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

Video: Veselji: Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    7. jul 2021 | 13:55

    Tači, Veselji, Seljimi, Krasnići i svi optuženi za zločine OVK na Kosovu i Metohiji da ostanu u pritvoru u Hagu. Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv Vilijama Vokera i Veslija Klarka. Bez te dvojice glavnih protagonista sukoba i zločina nad civilima srpske, albanske i drugih nacionalnosti,, ne bi se dogodili ni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti koji su navedeni u optužnici protiv vođa terorističke OVK. Podrška Tužilaštvu za zločine OVK. Svedoci i žrtve moraju dobiti maksimalnu zaštitu i podršku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA