≫ 

KFOR postavio nove barikade oko manastira Visoki Dečani

Iz Kfora je saopšteno da su barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoski Dečani. Ukazano je da su radovi na izgradnji puta Dečani-Plav blokirani, jer nisu ispoštovani dogovoreni uslovi, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima

  • 3
Kosovo Orthodox Monastery, KFOR manstiri Kosovo Foto: Tanjug/AP/KFOR Press Office

KFOR je pre nekoliko dana postavio nove barikade u blizini manastira Visoki Dečani, piše prištinska Gazeta Ekspres.

List tvrdi da je to izazvalo reakciju građana koji smatraju da barikade odražavaju nesigurnost, politički pritisak i prepreku za razvoj normalnog života.

Iz Kfora je saopšteno da su barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoski Dečani. Ukazano je da su radovi na izgradnji puta Dečani-Plav blokirani, jer nisu ispoštovani dogovoreni uslovi, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima.

- Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvih aktivnosti koje mogu da oštete istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje - naveo je KFOR.

Dodaje se da će radovi biti nastavljeni nakon rešavanja tehničkih problema.

- Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju - ističe KFOR.

Gradonačelnik Dečana, Bashkim Ramosaj rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira, ali da on insistira na tome da barikade budu potpuno uklonjene.

Organizacija Evropa Nostra uvrstila je srpski srednjevekovni manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika kulture u Evropi. Privremene prištinske institucije već pet godina odbijaju da upišu zemljište koje pripada tom manastiru u katastar i pored presude kosovskog ustavnog suda.

Manastir je ugrožen i zbog izgradnje puta Dečani-Plav koji treba da prođe kroz zaštićenu zonu oko manastira.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA