≫ 

U toku dijalog vlasti i opozije, za sada bez dogovora: Izdvojen jedan zahtev uz rok za ispunjenje

Dogovora za sada nema, s obzirom da se razgovori nastavljaju i sutra, ali i u narednom periodu, ali ono što se već zna jesu očekivanja

  • 4
međustranački dijalog, vlast, opozicija Foto: Tanjug/Rade Prelić

Druga faza međustranačkog dijaloga uz posredstvo evroparlamentaraca održava se danas u Palati "Srbija", a glavna tema o kojoj se govori su mediji.

Dogovora za sada nema, s obzirom da se razgovori nastavljaju i sutra, ali i u narednom periodu, ali ono što se već zna jesu očekivanja.

Kako kaže funkcioner SDS Konstantin Samofalov, vlast i opozicija ne smeju da izgube nekoliko meseci u pregovaranjima i da, ukoliko postoji prostor za dogovor, razgovori moraju da se nastave hitno kako bi u slučaju postizanja sporazuma bilo dovoljno vremena za primenu.

Samofalov je, u pauzi dijaloga u Palati Srbija, rekao da je potrebno da se sporazum donese šest meseci pre izbora.

- Za nas iz SDS i grupe stranaka i pokreta je od ključnog značaja da se Evropski parlament uključi u čitav proces i zbog toga i ne učestvujemo u paralelnom dijalogu - rekao je Samofalov.

Ta grupacija stranaka, među kojima je i Nova stranka, smatra da su evroparlamentrarci garant kakve-takve normalnosti u pregovirima i da mogu biti garancija za sprovođenje eventualnog dogovora.

- Mi dolazimo ovde sa dobrom namerom u dobroj veri, ali ne živimo u iluziji da je SNS spremna na bilo kakve ozbiljnije dogovore. Oni sve vreme pokazuju da je ovo za njih igrokaz i da su spremni samo na fasadne promene kako bi se pred međunarodnom javnošću predstavili kao tobože demokratična vlast - rekao je on.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da očekuje konkretne zaključke u međustranačkom dijalogu po pitanju medija.

- To jeste najvažnija tema. Mislim da ćemo konačno moći da raspravimo šta je problem u funkcionisanju medija u Srbiji, ali da to neće ostati samo na nivou naših izlaganja već da ćemo imati neke konkrektne zaključke kako da dodjemo do ravnomerne zastuplensoti opozicije na svim medijima - naveo je on, dodavši da je postavio pitanje i ubrzanja ovog "koloseka" dijaloga i da je dobio odgovor da će se razgovarati i pre septembra.

Kaže da je važno da se do boljih izbornih uslova dođe šest meseci pre izbora.

- Imamo ozbiljan okrugli sto gde su prisutne sve relevantne političke organizacije i u tom smislu nedostaje konkretizacija. Mislim da su priče već ispričane i da smo mi više puta predstavili zahteve, te da nema potrebe za pričaonicom i gubljenjem vremena - rekao je Obradović, dodavši da je na redu vlast da kaže šta je za njih prihvatljivo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA