≫ 

Predstavnici vlasti o međustranačkom dijalogu: Zaključci sutra, nastavak u septembru

Ovaj sastanak se organizuje danas i sutra i onda bi trebalo da se izvede neka vrsta zaključka na konferenciji za novinare, a da se nastavak, kako su to najavili iz EP, može očekivati za drugu polovinu septembra - rekao je Vladimir Orlić

  • 0
dijalog vlasti i opozicije, Palata Srbija, međustranački dijalog Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svi koji govore da nešto sa izbornim uslovima nije u redu izašli su na izbore, i to tamo gde su procenili da imaju šanse, navodi funkcioner SNS Vladimir Orlić, dodavši da je to preneo i predstavnicima Evropskog parlamenta koji su posrednici u međustranačkom dijalog o izbornim uslovima u Srbiji.

On je naveo da je deo opozicije ranije govorio o predlozima da se dodeli nacionalna frekvencija nekoj televiziji, da se naprave paralelna uredništva na javnim servisima, a verovatno i na privatnim televizijama, da imaju vlast bez izbora, ali da ne zna da li to i dalje važi, jer toga nema na papiru.

Drugi deo bivšeg režima, kako je rekao Orlić, takve zahteve je prokomentarisao kao "brukanje".

- Ovaj sastanak se organizuje danas i sutra i onda bi trebalo da se izvede neka vrsta zaključka na konferenciji za novinare, a da se nastavak, kako su to najavili iz EP, može očekivati za drugu polovinu septembra - rekao je Orlić.

Prema njegovim rečima, do tada bi trebalo da se definišu teme za drugi deo razgovora, te da ne bi bilo loše da se pozovu predstavnici javnih servisa i REM-a.

Orlić je naveo da se danas razgovara o medijima i da je to u skladu sa prethodnim razgovorima koji su se dešavali pre izbora.

Mi smo još tada definisali nekih 17 mera koje se odnose na sve moguće aspekte izbornog procesa i od tih 17 mera u potpunosti je realizovano njih 15 - rekao je Orlić.

Orlić je prokomentarisao saopštenje stranke Vuka Jeremića u kojem je, kaže, ocenjeno da danas SNS na razgovorima predstavlja "šljam".

- Naša delegacija je u sastavu Sandra Božić, zamenik predsednika poslaničke grupe SNS, Marijan Rističević, koji predvodi svoju stranku, inače, sve troje jesmo i članovi parlamentarnog odbora za stabilizaciju I pridruživanje - istakao je Orlić.

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) konstruktivno učestvuje u međustranačkom dijalogu, izjavila je danas poslanica te stranke Nataša Mihailović Vacić.

Ona je u pauzi međustranačkog dijaloga rekla da je cilj te stranke jasan od samog početka i da žele da vrate poverenje građana u izborni proces.

- Želimo da se izborni uslovi dugoročno unaprede i da gradjani konačno postanu birači, da glasaju za kandidate po imenu i prezimenu, da se otvore izborne liste i da 70 odsto kandidata sa najboljim izbornim rezultatom automatski uđe u parlament, a da 30 odsto delegiraju stranke po sopstvenom nahođenju, u odnosu na teritorijalnu zastupljenost, rodnu ravnopravnost - dodala je ona.

Kaže da očekuje da svi učesnici u dijalogu konstruktivno pristupe mogućim rešenjima.

- Ovo je prilika da nađemo zajednički imenitelj i da na osnovu toga iznađemo rešenja i unapredimo izborni sistem u najboljem interesu građana i javnosti - rekla je Mihailović Vacić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA