Sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Vučić u Briselu sa predstavnicima EU i Kurtijem

Sa početkom u 14 časova delegacije Beograda i Prištine prvo će razgovarati bilateralno sa EU posrednicima, Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajačkom, a zatim će uslediti i trilateralni sastanak

  • 3
Aleksandar Vučić Brisel

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u Briselu, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

U Briselu će boraviti i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Sa početkom u 14 časova delegacije Beograda i Prištine prvo će razgovarati bilateralno sa EU posrednicima, Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajačkom, a zatim će uslediti i trilateralni sastanak.

U diplomatsikim izvorima napominju je planirano da se razgovori završe do 18 časova, ali da se njihov ”tok i trajanje” ne mogu predvideti u ovom trenutku.

- Ovaj sastanak će se fokusurati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evropske perspektive Srbije i Kosova - kaže portaprol EU, Peter Stano.

Nakon najava iz Brisela da bi ova, ”druga runda”, direktnih razgovora Vučića i Kurtija trebalo da bude ”dobro pripremljena” na nivou eksperata, portparol EU, Peter Stano, za Tanjug naglašava da i ne uključuje samo javne sastanke u Briselu.

- Važno je da nastave da razgovaraju i da nema nazadovanja - naglašavaju u Briselu.

Dodaje se da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, na osnovu održanih ekpertsko- tehničkih razgovora i dodatnih konsultacija predstaviti oblasti u kojima je moguće doći do napretka.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug napominju da obe strane u dijalogu Beograda i Prištine "znaju da je važno da se otvorena pitanja reše" i da se dođe do "konsenzusa i kompromisa o normalizaciji odnosa".

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, namerava da u cilju održanja dinamike i postizanja konačnog cilja dijaloga, prvonoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, namerava da svakog meseca organizuje sastanke dve strane u Briselu, rečeno je Tanjugu u sedištu EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. jul 2021 | 11:15

    NASA JE VELIKA GRESKA STO SE RUSIJA I KINA NE UKLJUCIJU U PREGOVORE JER BRISEL ZELI ISTO STO I ALBANCI -NASE PRIZNANJE NATO DRZAVE KOSOVA!!! ZAPAD IGNORISE REZOLUCIJU 1244 A NATO OKUPATOR NE NAPUSTA SRBIJU!!!

  • Ko

    20. jul 2021 | 01:24

    Koja crna Rusija i Kina Koga su to one nahranile i odbranile.M nj one jadnike izmedju njih.aPridruzi se jac, da te 26 me bombzrduju opet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA