≫ 

Vučić: Beograd prihvatio predlog EU, Priština nije. Oko jedne rečenice nismo uspeli da se složimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se danas u Briselu sastao sa predstavnikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i evropskim zvaničnicima, kojima je pokazao spisak i fotografije svih incidenata i napada na Srbe na KiM ove godine

  • 99

Na sastanku predstavnika Beograda sa predstavnicima EU i Prištine, u Briselu, došlo je do razmene žestokih reči, saznaje Telegraf, kada je Aljbin Kurti optužio Srbiju da je počinila genocid nad albanskim stanovništvom.

On je poručio da je "prvi genocid bio 1878. godine, a poslednji 1999.", na šta je predsednik Srbije žestoko reagovao, saznajemo.

Nova runda dijaloga nastavljena je i nakon provokacija.

Sastanak završen, Vučić o detaljima razgovora

Vučić je na početku obraćanja rekao da je poslednji put kada je bio u Briselu mislio da ne može biti gore, međutim da ga je danas Kurti razuverio.

- Mi smo sve prihvatili, oni nisu hteli da prihvate ništa. Posebno je interesantno da Albanci nisu hteli da prihvate ni drugu tačku, a to znači uzdržavanje od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu - rekao je Vučić.

On je istakao da su Albanci Srbe optužili za tri genocida - 1878, je bio prvi navodni genocid. Drugi je bio tokom Prvog ili Drugog svetskog rata, a treći 1999. godine.

Rekao je da nisu uspeli da se usaglase oko jedne rečenice, a to je "obe strane će se obavezati da neće preduzimati provokativne radnje i dejstva na terenu".

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se danas u Briselu sastao sa predstavnikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i evropskim zvaničnicima, kojima je pokazao spisak i fotografije svih incidenata i napada na Srbe na KiM ove godine.

Vučić se prvo sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom, nakon čega je pričao sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

Od 15 časova predsednik Srbije učestvuje na trilateralnom sastanku sa Aljbinom Kurtijem i posrednicima EU.

Vučić im je predstavio spisak i fotografije koji jasno dokumentuju sve incidente ove godine i pokazuju kakav je stvarno položaj Srba na Kosmetu.

Borelj uoči sastanka o očekivanjima od Beograda i Prištine

U Briselu napominju da se će se ova runda razgovora Vučića i Kurtija fokusirati na "napredak učinjen do sada" i "dogovor o sledećim koracima u dijalogu".

Uoči početka sastanka, Borelj je novinarima rekao da očekuje da će današnji sastanak, u okviru nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, biti produktivan.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rekao je da je dobro da je ponovo održan sastanak pre letnje pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Beograda i Prištine od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

- Nastavićemo danas pregovore o ostvarenim pomacima i narednim koracima, a očekujem od obe strane da pristupe sastanku na konstruktivan i pragmatičan način - izjavio je Borelj.

Kako je naglasio, dve strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti i da sprovedu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, kao i da zajedno rade na evropskoj budućnosti za njihove građane, koja je, napominje, važnija od prošlosti.

- Moramo da gledamo napred, a to je evropska perspektiva - poručio je Borelj.

Za ambicije Beograda i Prištine je, kako naglašava, važno da napreduju na planu evropske agende, ali i zbog stabilnosti i ekonomskog napretka celog regiona Zapadnog Balkana.

Video: Utihnulo parti ostrvo na kom Srbi vole da letuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    19. jul 2021 | 21:25

    Srbija izvršila genocid na Kosovu - a Srba nigde nema osim u enklavama ??? Srbija izvršila genocid u Bosni - a Srba nema u muslimanskom delu Bosne??? Srbija izvršila napad na suverenitet hrvatske a Srba skoro da uopšte nema u hr. Srbija pod hitno da uradi popis svih ubijenih i proteranih Srba iz Bosne- hrvatske- sa Kosova od prvog svetskog rata do ratova devedesetih ! Da najzad zatvorimo da lažljiva usta svima!

  • Mitque

    19. jul 2021 | 19:55

    Доста је било млаћења сламе! Прекинути преговоре до даљњег…. Окренути се привредним темама а албанце изоловати, политички и економски колико год је то могуће. Кад се наставе преговори, Србија мора кренути са максималним захтевима!

  • Crni Nikola

    19. jul 2021 | 17:19

    Jadna li je ta Evropa koja podržava divljake koji se razmnožavaju sa svojim sestrama...Ja kada ih vidim na ulici glavate i bez zuba dodje mi da povracam...Najgora i najružnija rasa na celom svetu...Oni ne poštuju sami sebe a kamoli druge...Klasični arnautski čobani dno dna...Ljudi koji nemaju nikakvu vrednost!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA