Vučić: S Kurtijem je nemoguće dogovoriti se; Aljbin: Poklonio sam mu 3 knjige, on meni "uvrede"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je posle sastanka sa Vučićem da je Srbija došla na Kosovo genocidom i genocidom otišla

  • 6
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da je na današnjem sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponudio predlog sporazuma od šest tačaka, kao i deklaraciju o miru između Beograda i Prištine, ali je taj predlog odbijen, prenose mediji na albanskom.

Srpskim medijima u Briselu obratio se na srpskom jeziku.

- Danas sam na početku predložio pisani sporazum od šest članova kao deklaraciju o miru između Kosova i Srbije, koji je odbijen. Odbijen je bez čitanja i ovo je za mene pokazalo nespremnost za sporazum - rekao je Aljbin Kurti u Briselu posle razgovora.

Dodao je "da je pitanje nestalih stvar prošlosti i da ne razume da Vučić nije prihvatio da se u obavezu da se učini sve za nestale uvrsti fraza "suočavanje sa prošlošću".

Albin Kurti, Aljbin Kurti Aljbin Kurti, Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Kaže da prištinska delegacija u današnjoj rundi dijaloga sa Beogradom u Briselu nije odbila tri ponuđena predloga EU.

Tvrdi da nije tačno da nisu prihvatili stavove koje je ponudila EU i dodao da je prištinska delegacija prihvatila da dođe ponovo u Brisel u avgustu i u septembru.

Kazao je da su na ovom sastanku razmenjeni "pokloni" - on je dao Vučiću, kako kaže, tri knjige, a srpska strana mu je, dodaje, uzvratila sa više od tri uvrede.

- Dao sam im knjigu Nataše Kandić i ta knjiga dokumentuje da je 1.133 dece ubijeno na KiM, a to se sve desilo 1998. i 1999. I dalje se 109 dece vode kao nestali - rekao je on.

Dodao je da je druga knjiga koju je dao Vučiću, ispovest silovanih žena od strane srpske policije i vojske, a treća koja govori, kako je rekao, o "istrebljenju Albanaca od 1878. do 1884".

- Time sam dokazao da sve ovo što se desilo 1998. i 1999. nije prvi zločin, već nešto što se ponavlja. Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla genocidom - poručio je Kurti.

"Nisam rekao da su Srbi genocidan narod"

Prvi genocid, prema njegovim rečima, desio se u Kuršumliji, Leskovcu, Prokuplju, Toplici, Vranju i Nišu, odakle je mnogo Albanaca koji su danas na Kosovu poreklom, kao što je predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca, što se vidi po prezimenima i imenima sela u južnoj Srbiji odakle su, tvrdi, proterani.

- Hteo sam da kažem da imamo dugu istoriju - mi, Albanci, i Srbija kao država. Nikada ne kažem, kao drugi, da su Srbi genocidan narod. Kažem da je Srbija učinila genocid, to jest da je njeno rukovodstvo odgovorno za genocid - rekao je Kurti.

Upitan šta je sa zločinima nad Srbima, naveo je da će se Priština pobrinuti da nijedan zločin ne zastari i da bude rasvetljen u "kosovskom" i međunarodnom pravnom sistemu.

Srbiji je poručio da joj je potrebno suočavanje sa prošlošću, a Priština je, dodaje, protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, posebno, tvrdi, protiv manjina.

Upitan za slučaj Dragice Gašić, povratnice u Đakovicu, rekao je da mu je žao što direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zloupotrebljava starce pa ih dovode na Vidovdan na Kosovo sa kamerama.

Vučić: Albanci ne žele da pruže bilo kakav odgovor

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za RTS da Albance ne interesuje da pruže bilo kakav odgovor i da je "sa Aljbinom Kurtijem nemoguće dogovoriti se ni koji je dan danas".

Vučić je, govoreći u Dnevniku RTS-a iz Brisela, rekao da je Kurti tokom današnjeg sastanka isticao da je Srbija počinila trostruki genocid nad Albancima i da Srbija treba da se suoči sa prošlošću.

Ono što ga najviše brine je to što su, kaže, odbili da potpišu tri predloga koje je EU dala, a među kojima i intenzifikovanje rada na pronalasku nestalih osoba i uzdržavanje od akcija na terenu koje bi mogle da prouzrokuju nestabilnost, probleme, nesigurnost, ugrožavanje mira.

- To su predlozi EU unapred pripremljeni i mi smo se saglasili od prve do treće tačke, od A do Š, oni nisu hteli da prihvate ništa, insistirali na suočavanju sa prošlošću, pozivali se na Natašu Kandić, Nenada Čanka, Dušana Mihajlovića i govorili da svi moramo da odgovaramo i kad Srbija prihvati da je počinila mnogo genocida nad Albancima, da tek onda može da se razgovara o budućnosti - naveo je predsednik.

Incidenti, pretučeni dečak Nikola, Ranko Bacić

Vučić je rekao i da su pokazali fotografije prebijenog dečaka Nikole Perića i Ranka Bacića, pokazali i slučaj Dragice Gašić, pogrdne grafite na crkvi u Prištini i predstavili taksativno incidente u kojima su uglavnom Srbi žrtve ili srpski sakralni objekti.

Nikola Perić, napadnuti dečak, prijem u bolnicu, Severna Mitrovica Napadnuti dečak Nikola, Printskrin: Youtube/Kosovo Online

- Na to nema odgovora, to ih ne zanima, šta god kažete, oni kažu: "Ne, ne, vi ste počinili genocid 1878. godine kada je Srbija dobila nezavisnost na Berlinskom kongresu", i optužuju nas za period od tad do 1884. Kada smo ih upoznali sa radom Nusret Plana i pokazali da se poziva u svojim knjigama, koje su esencija svih albanskih napada na Srbe, na UČK arhive i kad pitate, ćute, kao i za ZSO neće da govore - ukazao je predsednik.

Jedini smisao da provuku priču o nezavisnosti Kosova

Odgovarajući na pitanje o sporazumu Cefta, predsednik je rekao da "ne sme ni da kaže" šta je bilo sa tom temom.

- Izašli su sa 11 zahteva kojima traže de fakto priznanje Kosova, da prihvatimo njihove štambilje, šta god da urade, samo se toga tiče. Oni ni o čemu neće da razgovaraju što je konkretno, samo je smisao da kroz bilo koji sporazum provuku priču o nezavisnosti Kosova i to je to", naveo je Vučić.

Na pitanje da li se može razgovarati o većem angažmanu SAD i Rusije u dijalogu, predsednik je rekao da ne misli da je to pitanje angažmana "ne znam koga".

- Nešto se krije ovde što nisam u stanju da u potpunosti sada otkrijem jer niko ne može da dođe i kaže da ne može da prihvati tako jednostavne, razumne tri tačke. Pregovarao sam i sa Tačijem, Mustafom, Hotijem, Haradinajem, a ovo nikada nisam slušao. Uvek su tražili priznanje, i bilo je teško, ali bi o nečemu makar mogli da se dogovorimo, a sada ne možemo da se dogovorimo ni koji je dan - oni će govoriti da je Srbija kriva za genocid - naveo je Vučić.

To je, kaže Vučić, nova politika koju pokušavaju da proguraju u celom regionu zato što je Srbija ekonomski snažnija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    19. jul 2021 | 23:47

    NA ALBANSKOJ STRANI JE WASINGTON,BRISEL I NATO A ZASTO SE NE POZOVE RUSIJA I KINA DA NAM POMOGNU DA SE SPROVDE REZOLUCIJA 1244!!!!!????!

  • nikolas

    19. jul 2021 | 23:36

    KADA SE RAZGOVARA SA ALBANCIMA NA TERENU BRISELSKIH SRBOFOBA BEZ BRACE RUSA I KINEZA DO DOGOVORA NEMOZE DOCI !!! ZAPAD ZELI DA DOBIJE NA VREMENU KAKO BI IH NATO BOLJE NAORUZAO I OBUCIO ZA NOVI RAT NA BALKANU !!! JA BIH VOLEO DA GRESIM ALI NATO ZELI RAT I MI SRBI MORAMO BITI SPREMNI ZA ODBRANU SRBIJE I SRBA!!!

  • Vladimir

    20. jul 2021 | 02:17

    Sta ima da se PREDSEDNIK SRBIJE dogovara sa okupatorom nase teritorije? Nema dogovaranja cije je Kosovo. To je cinjenica. Oko Kosova nema popustanja. KOSOVO JE SRBIJA ZA NAVEK.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA