"Kurti ne želi normalizaciju odnosa", Petković: EU mora da izvrši pritisak na Prištinu

Nas plaši što se pogoršava situacija na terenu i što Kurti preti i vređa. On ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa - rekao je Petar Petković

  • 4
Petar Petković, Aljbin Kurti Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/AP

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da Beograd izuzetno plaši činjenica da je prištinski pregovarač Aljbin Kurti tokom dijaloga u Briselu odbio da prihvati obavezu da svi treba da se uzdrže od destabilizacije situacije na Kosovu i Metohiji, te dodao da očekuje da reaguje EU.

- To daje prostor Kurtiju da ugrožava bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji - rekao je Petković, koji je juče sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovao u razgovoru sa prištinskom delegacijom u Briselu, pod pokroviteljstvom EU.

On je rekao da je sada sve neizvesno, te da nije poznato da li Kurti stoji sam iza ovakvog ponašanja, ali da će se Srbija boriti za svoj narod na Kosovu i Metohiji.

- Nas plaši što se pogoršava situacija na terenu i što Kurti preti i vređa. On ne želi da ide u pravcu normalizacije odnosa - rekao je Petković za RTS.

On je naveo da je Kurti pominjao nekakva tri genocida koji je navodno Srbija izvršila nad Albancima od 19. veka do danas, te da su "pominjali neku deklaraciju o miru i nekih svojih 11 tačaka, od kojih svaka ima za cilj da natera Srbiju da prizna Kosovo".

Petković je rekao da Srbija očekuje od međunarodne zajednice da nakon jučerašnjeg sastanka uvidi težinu problema i užasnu situaciju u kojoj su se našli.

On je naveo da su predstavici EU, pregovarač Miroslav Lajčak i visoki predstavik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj jasno viđeli na kojoj strani je krivac.

- Oni su dužni apsolutno da izvrše pritisak na Prištinu, kako bi, pre svega, sačuvali mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji - rekao je Petković.

Govoreći o detaljima sastanka, Petković je rekao da su razgovori sa Kurtijem "čudo neviđeno" i da je ceo "politički šou" koji je priredio, imao za cilj da se natera srpska strana na nekakvu reakciju, ali da su predsednik Srbije i srpska delegacija ostali i pokazali punu posvećenost dijalogu i normalizaciji odnosa.

Napomenuo je da je Vučić predao evropskim posrednicima spisak preveden na engleski jezik od 80 incidenata i napada na Srbe, njihovu imovinu i imovimu SPC za sedam meseci od početka godine, te da se Borelj začudio kada je vidio brojku.

Petković je rekao da su Lajčak i Borelj bili konstruktivni i pokušavali da vrate Kurtija na teme dijaloga, ali da je on "mahao knjigama Nataše Kandić i pominjao tri nekakva genocida Srbije nad Albancima".

- Svi su se samo gledali. Borelj nije mogao da razume o čemu priča Kurti. Kurti nije hteo dogovor ni oko pitanja nestalih, niti da se istraže lokacije za koje se sumnja da su pokopani nestali - rekao je Petković.

Naveo je da je Kurti negirao da postoje arhive terorističke "OVK", ali da mu je Vučić predočio pisane dokaze da postoje, te dodao da je Beograd takođe insistirao na formiranju Zajedice srpskih opština, jer bez toga nema kolektivih prava Srba na Kosmetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miril

    20. jul 2021 | 13:55

    Ma ne treba uopste ni razgovarati sa njima, treba ih ignorisati i naterati da oni mole za razgovor, ponasaju se kao razmazeno dete.

  • Roki

    20. jul 2021 | 14:52

    Šta će nam normalizacija kad se ljudi teraju da se mrze umesto vole

  • Gole

    20. jul 2021 | 16:28

    Kurtoni Pushoni će se teško ukrotiti.Dobro im dođe jedan takav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA