• 2

Počela šesta statusna konferencija za bivše šefove tzv. OVK: U fokusu priprema za suđenje i dokazi

Konferencija se održava pred sudijom za prethodni postupak, a prisustvuju joj predstavnici tužilaštva na čelu sa glavnim tužiocem Džekom Smitom, kao i branioci koji putem video linka prate sednicu

 • 2
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova

Foto: Tanjug/AP

Pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, danas je počela šesta statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova tzv. OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji nad Srbima, ali i Albancima nelojalnim tzv. OVK.

Konferencija se održava pred sudijom za prethodni postupak, a prisustvuju joj predstavnici tužilaštva na čelu sa glavnim tužiocem Džekom Smitom, kao i branioci koji putem video linka prate sednicu.

Okrivljeni sednicu prate takođe putem videlo linka iz privorske jedinice u Hagu.

Na sednici će biti reči o toku priprema za suđenje, obelodanjivanju dokaza, toku istraga tužilaštva i odbrane i drugim pitanjima.

Specijalno tužilaštvo Kosova je u svom podnesku za ovu konferenciju najavilo da će sredinom oktobra sudu da podnese pretpretresni podnesak, listu svedoka i dokaza protiv optuženih, a da se u međuvremenu njegove istrage u ovom slučaju nastavljaju i u narednom periodu.

Tužilaštvo planira da podnese još dva zahteva za zaštitu svedoka, i najavljuje da će u toku ove sedmice obelodaniti određene dokaze, uključujući dodatne izjave svedoka, kao i video i dokumentarne dokaze.

Predpretresni postupak je dokument u kome tužilaštvo precizira za svakog optuženog koje mu se konekretne optužbe stavljaju na teret i kojim, dokazima to potkrepljuje. Sa druge strane, branioci optuženih ponovo su se u podnesku za statusnu konferenciju požalili na poteškoće s kojima se suočavaju u vođenju istraga, a zbog pandemije kovida.

Takođe su ponovili probleme sa neblagovremenim i delomičnim obelodanjivanjem dokaza od strane tužilaštva, opsežne redakcije u obelodanjenom materijalu, kao i navodne tekuće istrage koje sprovodi tužilaštvo.

Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde s ei dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Video: Krasnićiju pročitane tačke optužnice: Počelo suđenje u Hagu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boban

  Nisu ti nikakvi sefovi nego ratni zlocinci koji su mucili i ubijali ljude.....

  1
  0

  Podelite komentar

 • Gjhm

  Đaba šiptsri stojite ispred i kao protestujete nista od toga nema samo možete da dobijete ksznu

  0
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima