Direktor Kancelarije za KiM: Srbija neće ostati nemi posmatrač lobiranja za priznavanje Kosova

Kao što smo do sada uspeli da sprečimo članstvo takozvanog Kosova u brojnim međunarodnim organizacijama, tako imamo spreman odgovor i na kampanju lobiranja za priznanja - rekao je Petar Petković

  • 2
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Izjavom da će početi jače lobiranje za nezavisnost Prištine, turski predsednik Redžep Taip Erdogan praktično najavljuje da Turska kreće u novi boj za Kosovo.  Uprkos tome što je na snazi dogovor o jednogodišnjem prestanku lobiranja, Erdogan svojim izjavama sve više ukazuje na težnju Ankare da preko Prištine proširi svoj uticaj u regionu i domogne se naklonosti Vašingtona.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u intervjuu za list Alo poručio je da Srbija neće ostati nemi posmatrač ovih događaja.

- Kao što smo do sada uspeli da sprečimo članstvo takozvanog Kosova u brojnim međunarodnim organizacijama, tako imamo spreman odgovor i na kampanju lobiranja za priznanja - istakao je Petković.

Erdogan: Turska radi na povećanju broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova 

Baš uoči posete turskom delu Kirpa, oko kojeg se već skoro pola veka Turska spori sa Grčkom, Erdogan je najavio da Turska radi na povećanju broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova kao i da će po tom pitanju razgovarati sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom.

- Gde god postoje potlačene države, mi smo tu da pomognemo, a jedna od ovih zemalja je Kosovo. Pokušavamo da radimo na povećanju broja zemalja koje priznaju Kosovo. Sada 114 zemalja priznaje Kosovo i želimo da se taj broj poveća. Nadamo se da ćemo ove godine na Generalnoj skupštini UN i sastanku koji ću imati sa Bajdenom ponovo razgovarati o ovoj temi, da po pitanju priznanja Kosova zajedno radimo - izjavio je Erdogan tom prilikom.

Petar Petković, Dubrava, srpski povratnici napad Foto: Kim.gov.rs

Sa druge strane direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u intervjuu za list Alo ističe da Srbija neće ostati nemi posmatrač ovih događaja.

- Nijedna ozbiljna država ne otkriva svoju strategiju i sled koraka, tako da budite uvereni da će zvanični Beograd itekako umeti da odgovori na takvu situaciju i neće biti nemi posmatrač. Kao što smo do sada uspeli da sprečimo članstvo takozvanog Kosova u brojnim međunarodnim organizacijama, tako imamo spreman odgovor i na kampanju lobiranja za priznanja - istakao je Petković.

Srbija su opšti interesi iznad svega

Upitan da li ima utisak da Aljbin Kurti miniranjem pregovora u Briselu želi da "natera" Beograd da odustane od dijaloga, Petković je izričit da niko ne može da natera da odustane od dijaloga, jer mi ne vodimo dijalog radi dijaloga, već da bismo osigurali trajni mir i bezbednost na prostoru Kosova i Metohije.

- Mnogo puta do sada smo mogli da napustimo pregovore, ali bi to bilo lako. Možda bi donelo i neki aplauz u domaćoj javnosti, ali bi tako nešto bilo i vrhunac neodgovornosti. Može Aljbin Kurti da pokušava da provocira, on s druge strane ima snažnog pregovarača Aleksandra Vučića kome su opšti interesi iznad svega. Zato Kurtiju nikakvi politikantski igrokazi neće proći i što pre to shvati, to bolje po njega.

Dragica Gašić, Kosovo i Metohija, Đakovica Printscreen/Kosovo online

"Za Srbe je Đakovica zabranjeni grad"

Direktor Kancelarije za KiM naglašava da Priština i međunarodna zajednica pokušavaju da predstave takozvano Kosovo kao nekakvu oazu tolerancije ali da ih realnost na terenu svakodnevno demantuje. Kao najslikovitiji primer sudbine povratnika na KiM ističe slučaj Dragice Gašić iz Đakovice.

- Svako ko se pita zašto je danas, dve decenije kasnije, stopa povratka manja nego u Ruandi i iznosi manje od dva odsto, neka proba da poseti Dragicu Gašić, s njom prošeta Đakovicom, pokuša da s njom kupi hleb u lokalnoj pekari ili joj zameni vrata. Za Srbe je nazalost Đakovica zabranjen grad, mada je slična situacija i na drugim mestima gde isključivo žive Albanci. Pred primerom Dragice padaju sve maske Prištine... Pa nije ni mali Nikola Perić iz Gojbulje sam sebi naneo povrede. Njega upravo zloupotrebljavaju oni koji sklanjaju oči pred modricama i strahom tog srpskog dečaka koji je napadnut samo zato što je Srbin i nosi krstić oko vrata - istakao je Petković.

Nikola Perić, napadnuti dečak, prijem u bolnicu, Severna Mitrovica Printskrin: Youtube/Kosovo Online

Bezbednosna situacija na KiM pogoršana

Upitan da opiše kako reaguju predstavnici međunarodne javnosti i EU na ove incidente, s obzirom da je na Kosovu tokom ove godine zabeleženo blizu 90 napadan na Srbe i njihovu imovinu, kao i na svetinje SPC, Petković tvrdi da su zatečeni.

- I Đuzep Borelj je bio zatečen kada mu je predsednik Vučić dao spisak etnički motivisanih napada, sa slikama koje to dokumentuju. Nažalost, Priština pokušava da minimizira i negira srpska stradanja na svakom koraku. Dok god imaju takav pristup, nema instinskog pomirenja i građenja zajedničke budućnosti. Ako je već to manir Prištine, međunarodna zajednica ne sme da okreće glavu od srpskih stradanja i problema na terenu jer oni imaju misiju i odgovornost da osiguraju mir i bezbednost na prostoru KiM, a ne samo da se "iznenađuju i šokiraju" incidentima koji se desavaju. Za nas nijedan incident nije ni mali ni beznačajan i nećemo prećutati nijedan koji se dogodio.  Činjenica da za prvih sedam meseci ove godine imamo incidenata koliko i za celu prošlu godinu, pokazuje da je bezbednosna situacija u mnogome pogoršana.

Petar Petković, Dubrava, srpski povratnici napad Foto: Kim.gov.rs

Petković smatra da je bezbednosna situacija na Kosovu posledica neodgovorne i zapaljive retorike Prištine koja ide na ruku i sokoli ekstremiste, ali i odsustva konstruktivnog dijaloga. Objašnjava da Srbija važe i meri svaku reč i postupak, svesna da je mala varnica potrebna da napravi veliki bezbednosni problem na KiM, koji se po pravilu prelama preko leđa srpskog naroda.

- Dok god je predsednik Alekdandar Vučić na čelu Srbije, neka svima bude jasno da nikakve potencijalno nove oluje i pogrome necemo dopustiti. U jedno možete da budete sigurni - Srbija nikada neće odustati od prava i pravde za Srbe jer ratni zločini nikad ne zastarevaju. Zašto bi suza Novičine majke, koja je izgubila sina na polju smrti kod Starog Gracka, bila manje vredna od suze neke druge majke? Zašto bi suza srpske majke bila manje teška od suze neke albanske majke. Rasvetljavanje zločina i kažnjavanje odgovornih je civilizacijska tekovina i naš dug prema prošlim i budućim generacijama. Zbog toga smo i u Briselu insistirali da se rasvetle sudbine nestalih.

Manastir Visoki Dečani, Kosovo i Metohija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bespredmetno je govoriti čije su svetinje na KiM

Kako na Kosovu nisu ugroženi samo ljudski životi već i srpska kulturna baština, Petković se posebno osvrće na paradoks da Albanci svim silama pokušavaju da predstave da su pravoslavne svetinje na Kosmetu njihovo nasleđe dok sa druge strane redovno skrnave pravoslavne crkve i manastire.

- Ne mogu manastire da brane i čuvaju oni koji su ih palili. Mi od početka godine imamo tačno 20 napada na verske objekte SPC na Kosovu i Metohiji. Tu nije reč samo o vandalizovanju ili haranju svetinja. Na našim hramovima ispisuju se parole mržnje, ruše se ikone... Bespredmetno je govoriti o tome čije su svetinje na KiM. Kome nije jasno samo neka pogleda Dečansku povelju i druga dokumenta, koja tačno pokazuju da je reč o srpskoj kulturnom i duhovnom nasleđu. Nasleđu države Srbije, SPC i srpskog naroda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Susi

    26. jul 2021 | 12:19

    To se ne konstatuje, već mora odmah da počne da se radi, da ne bude kasno kao što uvek biva.

  • Pusi

    26. jul 2021 | 15:15

    Vi ste ostali nemi kad su onoliko srba pobili i proterali a kamoli za lobiranje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA