• 3

Ambasadroka Srbije pri Unesku: Srpska baština na KiM je ozbiljno ugrožena

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturne baštine, "Srednjevekovnih spomenika na Kosovu (Srbija)", na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti

  • 3
Decani

Manastir Visoki Dečani / Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Ambasadroka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac-Siamašvili izjavila je da je za Srbiju veoma značajna odluka da srpski spomenici na Kosovu ostanu na listi ugrožene svetske baštine, prenosi Tanjug.

- To je izuzetno važno, jer potvrđuje kontinuiranu ozbiljnu ugroženost ovog dobra na šta Republika Srbija stalno ukazuje - rekla je Rastovac-Siamašvili.

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturne baštine, "Srednjevekovnih spomenika na Kosovu (Srbija)", na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti.

Ti spomenici su, kako je podsetila, upisani na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Podsetimo, Komitet za svetsku baštinu održao je onlajn "Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine" čiji je domaćin bio kineski grad Fudžou.

Jedna od tema petnaestodnevne konvencije, koja se završava danas, bila je i "Utvrđivanje liste svetske baštine i liste svetske baštine u opasnosti", sa jednom od tačaka Dnevnog reda koja je glasila "Ažuriranje Liste svetske baštine u opasnosti".

Srednjovekovni spomenici na Kosovu koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti su manastir Visoki Dečani, od 2004. godine, kao i Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od 2006. godine. Četiri kulturna dobra u dokumentima Uneska se ne vode kao vizantijsko, ni kao srpsko pravoslavno nasleđe, već kao "Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)", navodi Kosovo online.

Kosovske vlasti pokušavaju da te spomenike pripišu Kosovu, ne samo u teritorijalnom smislu, već kao spomeničko nasleđe Kosova, kao deo "kosovskog kulturnog identiteta". Srbija se u Unesku zalaže za sprečavanje sve češćih pokušaja prekrajanja istorije i preuzimanja kulturne baštine motivisane političkim razlozima i težnjama.

Na Kosovu nalazi se ukupno 458 nepokretnih kulturnih dobara od posebne važnosti za Srbiju, od čega je 61 dobro od izuzetnog značaja. Na Kosovu se nalazi 1.300 crkava i manastira, koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda prvog reda.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svi to znaju

    I nikog nije briga za to, postali smo odvratan narod!

    5
    2

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima