≫ 

Pre 26 godina iz Krajine je proterano 250.000 Srba, ubijeno 2.000: Hrvati ovaj dan slave kao pobedu

Generali koji su bili odgovorni za egzodus i stradanje oslobođeni su optužbi pred Međunarodnim tribunalom

  • 41
oluja, hrvatska, izbeglice, kolona

Foto: Profimedia

U zemunskom naselju Busije u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske danas će biti održana centralna manifestacija - Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu u kojoj je proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno.

Cilj ove operacije je bio zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine, nepriznate države formirane na teritoriji novonastale nezavisne Hrvatske, koja je bila aktivna za vreme rata vodeći politiku zasnovanu na težnji Srba u Hrvatskoj da ostanu u Jugoslaviji. Operacija je zvanično trajala 4 dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je operaciju „Oluja“ u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj.

Međutim, u drugostepenoj presudi su takve tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni svih optužbi. Tribunal je utvrdio da su hrvatska vojska i specijalna policija počinile veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom, prvenstveno nakon oružanih napada, i da za organizovanje tih zločina ne snose odgovornost državno i vojno rukovodstvo.

Sa teritorije RSK koju je zauzela hrvatska vojska izbeglo je oko 250.000 Srba.

Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije „Oluja“ dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera. 5. avgust u Hrvatskoj se slavi kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust dan žalosti.

Obeležavanje godišnjice

 

Obeležavanju ovog tragičnog događaja za srpski narod koji Hrvatska slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, a skup počinje u 19.30.

Predsednik Vučić pozvao je sve građane koji žele da prisustvuju da dođu na obeležavanje, ali je zamolio i da zbog korona virusa to ne prelazi velike brojeve.

- Da u tom divnom naselju odamo poštu poginulima i prisetimo se svih prognanih u najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata - rekao je Vučić.

Srpsko narodno vijeće saopštilo je da će u ime srpskog naroda u Hrvatskoj godišnjicu "Oluje" obeležiti kao i do sada, sećanjem na stradanje srpskog naroda, ali ukazuju i da se tom prilikom ne smeju zaboraviti stradanja hrvatskog naroda.

SNV podseća da je pre 26 godina započela akcija "Oluja", koja je nakon, obimom manje, ali po posledicama jednake akcije "Bljesak", prouzrokovala istorijski egzodus Srba s područja zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je hrvatska zločinačka akcija "Oluja" bila najveće etničko čišćenje počinjeno posle Drugog svetskog rata, za koje do danas niko nije odgovarao.

Naglasio je da Srbija, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, nikada taj zločin prema Srbima neće zaboraviti, niti prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da akcija "Oluja" predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" na svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije "Oluja".

Od tog broja je 1.228 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije, povodom 26. godišnjice "Oluje".

Stefanović: Srbija danas glasno tuguje

 

Povodom 26. godišnjice hrvatske akcije „Oluja“, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže da je neprihvatljivo što Hrvatska i danas u 21. veku slavi teški zločin i brutalno etničko čišćenje, dok se u Srbiji služe parastosi žrtvama i tuguje.

- Baš kao što koncentracioni logor Jasenovac iz Drugog svetskog rata nije bio nikakav radni kamp, već logor smrti, ni "Oluja" nije bila nikakva oslobodilačka akcija, već sramotno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta u Hrvatskoj. Proterivanje oko 250.000 sopstvenih građana, bombardovanje izbegličkih kolona, ubijanje staraca, bolesnih i nemoćnih na kućnom pragu, spaljivanje imovine, maltretiranje, prebijanje i zastrašivanje, zločini su koji su postali neraskidivi epilog ove akcije. Sudbina hiljada Srba, ni danas nije poznata, jer se i četvrt veka kasnije vode kao nestali - rekao je ministar Stefanović.

Kako dodaje, nema tog pokušaja relativizacije koji će promeniti istinu.

- Nema ničega što će zalečiti rane na duši preživelih, ničega što će vratiti mrtve njihovim najmilijima, nema do dana današnjeg ni pravde za žrtve "Oluje", ali to će, uveren sam, ostati ispisano u istoriji velikim slovima kao sramota međunarodne zajedinice. Međutim, klimanje glavom i prećutkivanje strahota koje su zadesile srpski narod, kako su to radile prethodne vlasti, danas su prošlost. Srbija danas glasno tuguje i ne dozvoljava da se zaboravi – "Oluja" je jedna od najvećih sramota savremene Evrope i celokupnog čovečanstva, a svakako najveće etničko čišćenje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Jaka Srbija danas gradi budućnost, mir i saradnju u našem regionu, ali o zločinima više ne ćuti. Ne dozvoljava da se žrtve zaborave, niti da se ćuti o užasima koje je pretrpeo srpski narod - poručio je Stefanović.

Video: Hologram sa imenima nastradalih tokom Oluje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naaa

    4. avgust 2021 | 07:45

    A "naše" žene u crnom tuguju za vojnicima (ubicama) Nasera Orica..i kazu da smo genocidni

  • hogar

    4. avgust 2021 | 07:40

    da li je to ta pravda iz Haga.... svim tim sudijama treba suditi za ove zlocine neshvatljivo ponasanje UN, i svetskih sila koje cute pred najvecim genocidom i progromom u novijoj istoriji.... nacizam i fasizam na delu... zasto EU ne kazni ustase cega ili koga se plase ti izlapeli starci koji maznjavaju ogroman novac svih gradjana Evrope a nista ne rade... dokle vise...

  • zoran

    4. avgust 2021 | 07:52

    Zasto smanjujete brojke?Ubijeno preko 2600 ljudi,proterano 285000l ljudi,unisteno 79 Crkava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA