"Džeruzalem post" uklonio tekst o Jasenovcu gde piše da je u logoru ubijeno od 2.500 do 4.500 ljudi

U pomenutom tekstu navedeno je da je u Jasenovcu ubijeno svega između 2.500 i 4.500 ljudi

  • 5
Jasenovac Foto: Wikimedia/Flammard

Tekst novinara Davida Goldmana “Ova sramotna zloupotreba holokausta mora odmah da prestane“ o ustaškom logoru Jasenovac, objavljen u “Džeruzalem postu“, uklonjen je zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Muzeja žrtava genocida, saopšteno je danas iz ove institucije.

- Uredništvo “Džeruzalem posta'''' najpre je uklonilo sa internet stranice tog lista revizionistički i sramotan autorski tekst Davida Goldmana u kome se, pored ostalog, tvrdi kako je ukupan broj žrtava koncetrancionog logora smrti u Jasenovcu svega između 2. 500 i 4. 500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju holokaust kako bi veštački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porekla stradalih tokom Drugog svetskog rata - istakla je direkcija Muzeja.

Nakon što je v. d. direktora Muzeja žrtava genocida, istoričar Dejan Ristić, stupio u neposredan kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom ,“Džeruzalem posta'''' Jakovom Kacom, ovaj list je danas objavio Ristićev opširan i detaljan autorski tekst u kome su iznete istorijske činjenice u vezi sa karakterom koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i sa do sada identifikovanim brojem jasenovačkih žrtava.

Pored toga, Ristić je u svom tekstu jasno i odlučno osudio svaki pokušaj relativizacije karaktera koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i umanjivanje broja žrtava.

- Muzej žrtava genocida nastaviće da odlučno, jasno i beskompromisno reaguje na sve pokušaje prekrajanja istorije Drugog svetskog rata, a posebno na one koji za cilj imaju umanjivanje i relativizaciju njegovih tragičnih posledica - navela je direkcija Muzeja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    18. avgust 2021 | 13:39

    Pod hitno uvesti zakon o kažnjavanju svih onih koji negiraju stotine hiljada stradalih u Jasenovcu, Prebilovcima, i ostalim ustaškim kazamatima, na osnovu međunarodnog prava.

  • Luka

    18. avgust 2021 | 13:35

    Koliko li su mu ustaše platile da napiše tako nakaradan, bestidan i naročito uvredljiv tekst za sve nevine žrtve u tom ustaškom logoru?

  • Brundo

    18. avgust 2021 | 17:14

    U citavoj NDH je ubijeno oko 700.000 ljudi.Jasenovac nije bio jedini logor.Bilo ih je oko 50 a Jasenovac je bio najveci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA