Kazahstan: Formula mira i harmonije N.A. Nazarbajeva

Poslanik Narodne skupštine Republike Srbije, Predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom Olivera Nedeljković

  • 0
Olivera Nedeljković Foto: Arhiva BK kompanije / privatna arhiva

Ove godine Kazahstan, sa kojim je Srbija uspostavila diplomatske odnose pre 25 godina, zemlja koja je jedan od naših najvažnijih partnera u regionu Centralne Azije, slavi 30 godina od Nezavisnosti.

- Danas je Kazahstan država koja se dinamično razvija i koja je lider među postsovjetskim državama po brojnim društveno-ekonomskim pokazateljima. Političke reforme i transformacije u društvenoj i javnoj sferi se dosledno provode. U kratkom istorijskom periodu, Kazahstan se pretvorio u samostalnu, politički i ekonomski nezavisnu državu. Naravno, oni koji su upoznati sa savremenim Kazahstanom znaju da su uspesi zemlje usko povezani sa imenom Prvog Predsednika zemlje - Nursultana Abiševiča Nazarbajeva - kaže predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kazahstanom Narodne skupštine Srbije, Olivera Nedeljković.

Kako kaže, prvi predsednik mlade države ne samo da je preuzeo odgovornost za budućnost zemlje, već je odigrao i odlučujuću ulogu u razvoju kazahstanskog modela izgradnje države. Nursultan Abiševič, proučavajući i usvajajući najbolje iskustvo mnogih zemalja, najavio je kazahstanski put razvoja.

- Pre 30 godina, multinacionalni i multikonfesionalni narod Kazahstana, predvođen svojim vođom, napravio je fundamentalni izbor - da krenu napred u jedinstvu, miru i slozi. Ovaj pristup je omogućio stvaranje najpovoljnijih uslova za formiranje imidža savremenog Kazahstana. Vreme je pokazalo ispravnost i efikasnost ove strateške formule nacionalnog razvoja - kaže Olivera Nedeljković.

- Uporedo sa tim, Predsednik N.A. Nazarbajev izabrao je put reforme ekonomije, postavljajući zadatak ekonomskog razvoja ispred političkih promena. Može se sa sigurnošću reći da je formula N.A. Nazarbajeva «ekonomija prvo, pa politika» postala klasičan izraz metodologije uspešnih reformi. Tokom godina nezavisnosti, Kazahstan je postigao značajan napredak u društveno-ekonomskom razvoju, poboljšavajući blagostanje stanovništva. Savremena tržišna ekonomija izgrađena je praktično od nule, a kardinalne reforme su uspešno sprovedene. Kao rezultat toga, danas je ova zemlja među 50 najkonkurentnijih zemalja u svetu - dodaje.

Sada je aktivno u toku velika industrijalizacija, razvija se uslužnoindustrijski sektor, fokusiran na smanjenje ekonomske zavisnosti od sektora sirovina. U srcu Velike stepe za samo 20 godina izgrađena je prelepa prestonica - grad Nur-Sultan. Ona je postala simbol oživljavanja Kazahstana.

- Demografska situacija je takođe ispravljena - stanovništvo države nastavlja da raste, približavajući se oznaci od 19 miliona ljudi. Kazahstan je za kratak istorijski period postao punopravni subjekt svetske politike, osvojio autoritet u svetskoj zajednici. Državne granice Kazahstana su pravno osigurane i priznate od svih zemalja sveta. Viševektorska spoljna politika omogućila je uspostavljanje Kazahstana kao miroljubive nacije usmerene na saradnju i osiguranje mira na planeti. Liderstvo zemlje u oblasti nuklearnog razoružanja i neširenja postavilo je novi moralni standard za čitavu svetsku zajednicu - kaže Nedeljković.

- Na inicijativu Prvog Predsednika Republike Kazahstan, stvoreni su i uspešno se razvijaju različiti integracioni projekti, uključujući EAEU, CICA i Turski savet. Značajnu ulogu u jačanju dijaloga među civilizacijama imala je ideja N.A. Nazarbajeva o redovnom održavanju Kongresa vođa svetskih i tradicionalnih religija u glavnom gradu Kazahstana.

- Želela bih da napomenem da je Nursultan Abiševič Nazarbajev, u zoru nezavisnosti Kazahstana, 1995. godine, stvorio tako uspešnu društvenopolitičku instituciju kao što je Skupština naroda Kazahstana. Ovo jedinstveno telo je kasnije dobilo ustavni status i široko međunarodno priznanje. Skupština je postala temelj međunacionalne i međuverske sloge u Kazahstanu i osigurala je jedinstvo građana zemlje.

Kazahstan je zajednički dom za više od 150 etničkih grupa i 40 veroispovesti. Danas u celoj zemlji deluje 957 etno-kulturnih udruženja i 2736 saveta javne saglasnosti.

- Stručnjaci priznaju da je zasluga N.A. Nazarbajeva za zemlju i njegov narod leži u činjenici da on nije samo postavio opšti tok razvoja. Glavno ja da su  jednostavne i prirodne vrednosti koje je proglasio, tokom godina formalizovane u prioritete kazahstanskog društva, u faktore kazahstanskog identiteta. Upravo je posvećenost ovim osnovnim vrednostima postala ujedinjujući faktor kazahstanskog društva - rekla je Nedeljković.

- 30 godina je kratak period u istoriji svakog naroda. Ali ovih 30 godina su otelotvorili titanski, uspešan rad na izgradnji i modernizaciji Kazahstana. U savremenim uslovima, aktuelni Predsednik Kazahstana KasimŽomart Tokajev, zadržavajući kontinuitet političkog kursa N.A. Nazarbajeva, nastavlja da vodi smišljenu politiku za dalji razvoj zemlje. Uprkos novim izazovima i pretnjama sa kojima se ova mlada država suočava, reforme se stalno nastavljaju, zemlja samouvereno napreduje. U ime parlamentarne grupe prijateljstva i u svoje lično ime, poželela bih narodu Kazahstana uspeh u postizanju ciljeva!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA