Važna diplomatska poseta, iz Zimbabvea stiže podrška po pitanju KiM: "Kosovo je deo Srbije"

Ministar spoljnih poslova Zimbabvea Frederik Šava istakao je da ta afrička zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija

  • 4
Nikola Selaković, Ministarstvo spoljnih poslova, Zimbabve Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Zimbabvea Frederik Šava potpisali su ugovor kojim Srbija toj zemlji donira 30.000 vakcina. Za Zimbabve je opredeljena i pomoć od 65 tona prehrambrenih namirnica.

Selaković je ukazao na to da Srbija namerava da nastavi saradnju sa Zimbabveom i ostalim afričkim zemljama na principima i vrednostima kao što su poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ugovor o donaciji Srbije Zimbabveu koja se sastoji od 30.000 vakcina protiv koronavirusa potpisali su u prestonici te afričke zemlje ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Zimbabvea Frederik Šava.

Za Zimbabve iz Srbije je opredeljena i pomoć od 65 tona prehrambrenih namirnica, među kojima su brašno – 20.000 kilograma, šećer, so i testenine po 10.000 kilograma i 15.000 litara suncokretovog ulja.

Selaković je u Harareu, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Šavom, ukazao na to da Srbija namerava da nastavi saradnju sa Zimbabveom i ostalim afričkim zemljama na principima i vrednostima kao što su poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i nemešanja u unutrašnje poslove drugih država.

Istakao je i da će Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da pomaže Zimbabveu i drugim afričkim državama.

Selaković je podsetio da Srbija i Zimbabve imaju decenijama duge prijateljske odnose i preneo je pozdrave građanima te afričke zemlje – od predsednika Aleksandra Vučića i građana Srbije.

- Iskrenost i toplina ovih pozdrava odražavaju našu bliskost i međusobno razumevanje kao predstavnika slobodoljubivih nacija - rekao je Selaković.

Nikola Selaković, knjiga žalosti, Miroslav Lazanski Printskrin: Youtube/MFA of the Republic of Serbia

Naglasio je da kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija diplomatski, moralno, vojno i na druge načine pomogali oslobodilačke pokrete afričkih naroda, na isti način danas Srbija, u okviru svojih mogućnosti, pomaže prijateljskom narodu Zimbabvea u izazovnim i teškim vremenima za ceo svet.

Selaković je ukazao i na to da je i Zimbabve podržao našu zemlju u najtežim trenucima tokom devedesetih godina, time što je kao nestalna članica SB UN glasao protiv uvođenja sankcija Beogradu.

- Time je Zimbabve zaslužio večnu zahvalnost Srbije. Vrednosti i principi na kojima je naša saradnja zasnovana u prošlosti i na kojima je vizija naših državnika bila zasnovana i danas su relevantni. Mirno rešavanje nesuglasica, tolerancija, jednakost, pravo na održivi razvoj, poštovanje - kazao je šef srpske diplomatije.

Odgovarajući na pitanja novinara iz Zimbabvea, Selaković ih je upoznao sa načinom na koji se Srbija suočila i bori protiv pandemije koronavirusa i izrazio uverenje da će u predstojećem periodu vlade Srbije i Zimbabvea osnažiti saradnju kada je reč o borbi protiv kovida 19.

Ministar Šava je istakao da Zimbabve visoko ceni to što im Srbija pomaže vakcinima protiv kovida 19 i izrazio je nadu da bi naša zemlja možda mogla da pomogne da Zimbabve i počne da proizvodi vakcine.

- Znamo da je Srbija prijatelj Afrike i Zimbabvea - rekao je Šava, poručujući narodu u Srbiji da su veoma zahvalni na donaciji vakcina i hrane.

Šef diplomatije Zimbabvea je naglasio da nije iznenađujuće to što Srbija pritiče u pomoć Zimbabveu, u teškim trenucima.

Podsetio je da je SFR Jugoslavija, čija je Srbija naslednica, pružila veliku pomoć u procesu sticanja nezavisnosti Zimbabvea.

- Imali smo u prošlosti veliku saradnju, trgovali smo, razmenjivali iskustva, kompanije iz Jugoslavije su učestvovale u gradnji Zimbabvea, a mnoge kompanije poput 'Energoprojekta', su zapravo srpske kompanije - rekao je Šava.

"Uspostaviti opet diplomatska predstavništva"

Ministar Šava izjavio je, tokom sastanka sa Selakovićem, da je izražena zainteresovanost da se ponovo uspostave diplomatska predstavništva dveju država.

Šava je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije, podsetio da u ovom trenutku Srbija nema ambasadu u Harareu, kao ni Zimbabve u Beogradu.

Podsetio je da je Srbija 2001. godine premestila svoju ambasadu iz Zimbabvea u Južnu Afriku, a da je 2006. godine Zimbabve promenio lokaciju svoje ambasade i preselio je iz Beograda u Rim.

Naveo je da Srbija nikada nije u potpunosti ni otišla iz Zimbabvea, jer je zgrada koja je u njenom vlasništvu još uvek tu.

- Zgrada ambasade Srbije spremna je da bude useljena srpskim timom koji bi došao u ponovo otvorenu ambasadu - kazao je Šava.

"Zimbabve će nastaviti da podržava Srbiju po pitanju KiM"

Ministar spoljnih poslova Zimbabvea Frederik Šava istakao je da ta afrička zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Dodao je da će nastaviti i u budućnosti to da čine.

Šava je kazao da Zimbabve podržava Srbiju po tom pitanju zato što podržava činjenice i istinu.

- Zimbabve je bilo uz Srbiju kada je Srbiji napadnut teritorijalni integritet proglašavanjem jednostrane nezavisnosti Kosova. Znamo da je i istorijski i kulturno Kosovo deo Srbije i kada smo podržali Srbiju u UN, mi smo to uradili jer smo prepoznali te činjenice - kazao je Šava.

Dodao je da smatraju da je KiM sastavni deo Srbije, kao i da će nastaviti da podržavaju Srbiju po tom pitanju i ubuduće, bez obzira kako bi se to moglo odraziti na njih.

- Činimo to jer verujemo u činjenice i istinu i to su razlozi zašto ćemo uvek biti uz Srbiju u međunarodnim forumima - poručio je ministar Šava.

Selaković je zvaničnicima Zimbabvea uručio poziv da 11. i 12. oktobra u Beogradu učestvuju u obeležavanju 60. godišnjice od prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ministar Šava je ocenio da je to odlična i veoma dobrodošla ideja i poručio da će Zimbabve sa velikim zadovoljstvom učestvovati na obeležavanju u Beogradu.

Nikola Selaković, koji je sinoć doputovao u Zimbabve, u naredna dva dana posetiće i Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će predati vakcine protiv koronavirusa, ali i pozvati zvaničnike tih zemalja na obeležavanje 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića

    20. avgust 2021 | 12:40

    Vauuu,strašna vest! Zimbabve bitn činbenik i igrač na svetskoj sceni,poseduju i AB.

  • haj

    20. avgust 2021 | 12:55

    kolko malo da se bave kosovom to ti je isto ko da mlatiš praznu slamu

  • Miško

    20. avgust 2021 | 19:24

    Baš me zanima pošto je glas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA