Predsednik Državnog zbora Slovenije u Beogradu: Susret sa državnim vrhom Srbije, u fokusu važne teme

Tokom razgovora istaknut je značaj parlamentarne saradnje, kao i svih drugih oblika srpsko-slovenačkih veza, posebno u oblasti ekonomije, u kojoj se ostvaruje sve više ulaganja na obe strane

  • 0
Predsedništvo Srbije, Slovenija, Igor Zorčič Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Igorom Zorčičem, sa kojim se saglasio da je i ova poseta potvrdila prijateljstvo i partnerstvo dveju zemalja.

Aleksandar Vučić je istakao značaj parlamentarne saradnje, kao i svih drugih oblika srpsko-slovenačkih veza, posebno u oblasti ekonomije, u kojoj se ostvaruje sve više ulaganja na obe strane, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je istakao značaj podrške Slovenije evropskom putu Srbije, posebno tokom slovenačkog predsedavanja EU.

Predsednik slovenačkog parlamenta Zorčič je istakao da je proširenje EU na Zapadni Balkan jedan od prioriteta predsedavanja i da u Sloveniji pridaju veliki značaj održavanju Samita EU - Zapadni Balkan. On je takođe pozdravio inicijativu "Open Balkan", kao način za bližu saradnju u regionu.

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa Zorčičem, koji je rekao da je saglasan da bi proširenje EU na Zapadni Balkan osiguralo regionalnu bezbednost, kao i da očekuje da će na narednoj Međuvladinoj konferenciji na jesen, doće do izvesnih pomaka.

Predsednik Državnog zbora Republike Slovenije, u razgovoru sa premijerkom Brnabić, ponovio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Slovenije proširenje EU na Zapadni Balkan, kao i da je na tom polju parlamentarna diplomatija od posebne važnosti, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada Srbije, Slovenija, Igor Zorčič Foto: Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Brnabić je čestitala Sloveniji na predsedavanju Evropskoj uniji, zahvalila na iskrenoj i otvorenoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, kao i čvrstom stavu da je neophodno proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Prema njenim rečima, Srbija je spremna za otvaranje dva klastera, a značajan pomak je učinjen u oblastima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o položaju pripadnika srpskog naroda u Sloveniji, Igor Zogurčič je rekao da je to pitanje u Sloveniji prepoznato i to ne samo kada je reč o Srbima, već i o drugim narodima, kao i da je zato formiran Savet za manjine koji će obezbediti bolju primenu prava pripadnicima svih nacionalnih manjina.

Selaković i Zorčič o unapređenju bilateralne saradnje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se Igorom Zorčičem, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju bilateralne saradnje i političkog dijaloga na svim nivoima, saopštilo je to ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova, Slovenija, Igor Zorčič Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Selaković je, tom prilikom, kazao da je Srbija zainteresovana da se nastavi sa praksom organizovanja poseta na visokom i najvišem nivou, kao i i sa redovnim održavanjem zajedničkih sednica vlada, kao i da očekuje da će Slovenija, kao predsedavajuća Savetu EU, ostati dosledna u podršci proširenju EU na Zapadni Balkan.

Šef srpske diplomatije je Zogurčiča upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, podsetivši da je Beograd u potpunosti posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i da se zalaže za kompromisna rešenja koja će biti održiva i primenjiva, ali i upozorio na nesprovođenje i sve češća kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine.

Razgovarali su, takođe, o položaju srpske zajednice u Sloveniji.

U saopštenju se navodi da su Selaković i Zorčič su razgovarali i o mogućnostima daljeg unapređenja ekonomske saradnje, koja beleži konstantan rast u oblastima trgovinske razmene i investicija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA