≫ 

"Najbolji je poznavalac regiona u Stejt departmentu": Eskobar već dobio rešenje kad stupa na dužnost

Eskobar, pre nego što je imenovan za diplomatu u Srbiji, imao je jednu od najvažnijih funkcija u Ambasadi SAD u Iraku

  • 1
Gabriel Escobar  Gabrijel Eskobar Foto: U.S. Embassy in Serbia

Novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan američkog predsednika Džozefa Bajdena biće zamenik ambasadora SAD u Beogradu, karijerni diplomata Gabrijel Eskobar, javlja podorička Pobjeda pozivajući se na više neimenovanih izvora iz Vašingtona i Beograda.

Kako navodi list, Eskobar će zameniti dosadašnjeg specijalnog izaslanika Metjua Palmera u prvoj dekadi septembra, a očekuje se da će desetak dana od stupanja na dužnost krenuti u posete državama regiona, prevashodno zemljama članicama NATO-a.

Prema informacijama dobijenim od analitičara u Vašingtonu, imenovanje Eskobara je pokazatelj da se Bela kuća pod komandom Bajdena ,"odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana".

- On je čovek koji završava poverene poslove i nalazi rešenja, ponekad ih i diplomatski namećući - rekao je američki izvor Pobjede.

Dragan Šormaz, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama, komentarišući ovu informaciju, istakao je da je Eskobar najbolji poznavalac regiona u Stejt departmentu.

- Mogli ste videti na mom Tviter profilu još pre neki dan da sam ja prisustvovao koktelu povodom oproštaja gospodina Eskobara i prelaska na novu funkciju. To, recimo, ja znam već skoro dva meseca. Gospodin Eskobar je već i dobio rešenje s datumom kada stupa na snagu - poručio je Šormaz za Alo! i dodao da u Podgorici baš kasne sa "novim vestima".

Dragan Šormaz, Marko Ivas, Intervju, Telegraf Dragan Šormaz Foto: Nikola Tomić

- Eto, Srbija je bolje obaveštena od njih, iako nije članica NATO. On je iskusan diplomata i najbolji je poznavalac regiona u Stejt departmentu. Mnogi pojedinci u Srbiji će ubrzo uvideti da više neće biti "igranja" s SAD, ali će to za Srbiju biti daleko bolje - ističe Šormaz.

Inače, Eskobar je zamenik ambasadora SAD u Srbiji, a slovi za izuzetnog poznavaoca prilika na Balkanu. Na  ovim prostorima je bio vrlo aktivan u periodu od 1998. do 2001. godine. Pre nego što je imenovan za diplomatu u Srbiji, Eskobar je imao jednu od najvažnijih funkcija u Ambasadi SAD u Iraku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA