≫ 

"Teško je igrati tango sa nekim ko beži od vas": Vučić ocenio odnos Prištine prema dijalogu

Predsednik Srbije rekao je da je jasno da nećemo postati član Evropske unije dok ne rešimo pitanja sa Prištinom

  • 40

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trenutno boravi u Sloveniji, gde se održava Bledski strateški forum, koji tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije, kao i predstavnike evropskih institucija.

Završen sastanak Vučić-Mišel, predsednik Srbije o detaljima razgovora

Posle završenog sastanka sa Šerlom Mišelom, Vučić je rekao da je razgovarao o ulozi Srbije u EU.

- Razgovarali smo o dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu, vladavini prava i svemu što stoji pred nama na putu ka EU - rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, predsednik je rekao da obe strane moraju da pokažu spremnost da učestvuju.

- Teško je da igrate tango sa nekim ko beži po sali od vas. Ne, za tango je potrebno dvoje - rekao je Vučić.

Vučić: Priština od 4. septembra kreće sa novom kampanjom priznanja

Predsednik Srbije rekao je da je jasno da nećemo postati član Evropske unije dok ne rešimo pitanja sa Prištinom.

- Dobili smo informaciju od naših obaveštajnih izvora da Priština od 4. septembra kreće sa novom kampanjom priznanja. To me brine jer će uticati na stabilnost u regionu - rekao je on novinarima posle debate sa liderima regiona i EU.

Rekao je da Kurtija video u Sloveniji, ali nije potvrdio da će se njih dvojica i sresti odnosno imati sastanak na Bledu.

- Svi čekaju da se završe izbori u Prištini, ali svaki put kad Brisel uputi poziv, Srbija će se odazvati - rekao je Vučić.

Sastanak sa Pahorom

Predsednik Srbije sastao se danas na Bledu sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Pahor je Vučića ugostio u vili Zlatorog, protokolarnom zdanju na Bledskom jezeru u kojem se slovenački predsednik sastaje sa zvaničnicima.

Očekuje se da teme sastanka budu bilateralni odnosi dve zemlje, regionalna pitanja, kao i proceš evrointegracija, budući da je Slovenija 1. jula preuzela polugodišnje predsedavanje Savetom Evropske unije.

Svečani ručak za lidere Foruma

Predsednik Slovenije Borut Pahor organizovao je danas svečani ručak za učesnike Bledskog strateškog foruma (BSF), kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić će se kasnije danas sastati sa Pahorom.

Godišnji 16. Bledski strateški forum (BSF) počeo je danas na Bledu, a u fokusu učesnika, među kojima je i Vučić, je budućnost Evrope.

Liderski panel "Budućnost Evrope - odoleti i istrajati"

Predsednik Vučić učestvuje na prvom liderskom panelu ovog Foruma pod nazivom "Budućnost Evrope - odoleti i istrajati".

Predsednik Srbije je objasnio kako za njega politika predstavlja viziju, ideje i ispunjenost, odgovarajući na pitanje domaćina Marka Balažića koje je uputio svim liderima regiona - Šta je za vas politika?

- Hvala na pozivnici, politika znači vizija, ideje, ispunjenje. Politika nije udovoljavanje nekome, nije stvar u praćenju već u donošenju odluka koji drugi ne bi i donošenje odluka za narod. Naš posao je da služimo ljudima i naciji. To je sve, nisam Lajbnic ili Šopenhauer da govorim na filozofski način - rekao je Vučić.

Bledski strateški forum, Bled, Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

On je rekao da je jedini koji na ovom panelu predstavlja zemlju koja još nije u Evropskoj uniji.

Kazao je da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe. Istakao je i da je Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih gradjana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

Predsednik Srbije naveo je da je zemlja potpuno privržena svom evropskom putu.

- Pošto sam jedini koji predstavlja zemlju koja nije članica EU nemam pravo da delim kritiku o budućnosti EU i zato ću govoriti o srpskom putu u Uniju - rekao je on.

- EU je najbolje mesto na svetu za građane po pitanju životnog standarda, demokratije, ljudskih prava. U to nema sumnje - kazao je on, i dodao da EU gubi ekonomski značaj u svetu.

Ko će zameniti Angelu Merkel?

On je podsetio da Angela Merkel uskoro napušta nemačku politiku i dodao da neće više biti tako snažnog kancelara u Nemačkoj, ma ko došao na vlast.

Bledski strateški forum, Bled Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

- Moje praktično pitanje s tim u vezi je šta ako se nešto desi u Evropi, možda na Zapadnom Balkanu, ko će da preduzme nešto a da će ga drugi poslušati? Ja trenutno ne vidim nikog - konstatovao je on.

Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, a kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU, i da će jednog dana postati članice.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban istakao je danas da je bez prijema Srbije u članstvo EU "nonzens" pričati o bezbednosti i evropskom identitetu.

Bledski strateški forum, Bled Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

- Srbija je ključna zemlja za EU. Istina je da je nama, evropskim zemljama potrebnija Srbija, nego što je članstvo u Uniji potrebno Srbiji - poručio je Orban.

On je naglasio da EU mora imati geopolitički pristup i da je Uniji, upravo iz tih razloga, potrebna Srbija kao članica.

Tokom Foruma predsednik Vučić imaće i bilateralne susrete sa predsednikom zemlje domaćina Borutom Pahorom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Bledski strateški forum, Bled, Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.

Predsednik Srbije stigao na Bled, pristižu i drugi lideri

Predsednik Srbije stigao je u dvoranu gde se održava forum, a pri dolasku nije želeo da odgovori na pitanje novinara šta očekuje od današnjih panela i sastanaka, već kratko rekao da će o tome govoriti kasnije.

Bledski strateški forum, Bled Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Prvi je stigao ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar koji je sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom dočekao delegacije.

Prvi zvaničnik kojeg su zajedno dočekali Janez i Logar bio je albanski premijer Edi Rama koji nije želeo da novinarima govori o očekivanjima od Foruma.

U Festivalsku dvoranu na Bledu među prvima su stigli evropski komesar za proširenje EU Oliver Varheji, beloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovskaja.

Nakon njih stigli su predsedsvajući Predsedništva BiH Željko Komšić bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Posle njega u Festivalsku dvoranu stigli su hrvatsku i mađarski premijeri Andrej Plenković i Viktor Orban.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Relja

    1. septembar 2021 | 10:17

    Ma zabole me .

  • Aleksandar

    1. septembar 2021 | 13:16

    Pitaj ih na Bledu za prosek njihovih plata i da li imaju fudbalsku mafiju, mafiju u Mup-u, građevinsku mafiju, mafiju u pravosuđu, itd itd, ..... 😂😂😂

  • Miki

    1. septembar 2021 | 11:21

    Sve moj do moga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA