≫ 

Čeka nas vruća politička jesen i par udarnih događaja: Za jedan stiglo upozorenje od obaveštajaca

Značajni događaji odigraće se unutar, ali i van granica Srbije

  • 26
Politicki izazovi Srbije u 2021. godini, Skupstina, Vucic, Joanikije, Merkel, Kurti Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Sava Radovanović/Profimedia/AFP

"Čeka nas vruća politička jesen", "pred nama je period pun izazova", "slede prelomni dani na političkom planu"... do sada smo se naslušali ovakvih najava i načitali sličnih naslova. Ipak, ovaj septembar donosi nam potvrdu ovih rečenica, a u prilog tome idu najavljeni skupovi, sastanci i događaji.

Od važnih sastanaka na Bledskom forumu do nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i međustranačkog dijaloga, od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i odlaska Angele Merkel do novih poteza Prištine koje prete da ozbiljno poremete stabilnost u regionu.

Značajni događaji odigraće se unutar, ali i van granica Srbije.

Bledski forum

Bledski strateški forum u Sloveniji okupio je 1. i 2. septembra regionalne i evropske lidere, koji će na brojnim debatama, panelima, ali i pojedinačnim sastancima govoriti o perspektivi Evropske unije, proširenju, kao i drugim aktuelnim političkim temama.

Bledski strateški forum, Bled, Aleksandar Vučić Bledski strateški forum u Sloveniji okupio je 1. i 2. septembra regionalne i evropske lidere-Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Tokom Foruma predsednik Vučić imaće i bilateralne susrete sa predsednikom zemlje domaćina Borutom Pahorom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Kako je i sam Lajčak potvrdio, susrete na Bledu će iskoristiti i za pojedinačne susrete sa Vučićem i Kurtijem, kako bi se nastavilo sa pripremom sastanka u Briselu i nastavilo sa dijalogom beograda i Prištine.

Priština nastavlja lobiranje za nezavisnost

Predsednik Srbije izjavio je na Bledu da Priština od 4. septembra kreće u novu akciju i sa novim zahtevima prijema u mnogim međunarodnim organizacijama od Interpola, Uneska, Saveta Evrope.

- Dakle u potpunosti zaustavljaju dalju implementaciju Vašingtonskog sporazuma i dogovora koje smo imali. To će uneti dodatnu nestabilnost u region, a naše je da se pripremimo i odgovorimo na to - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je informacija o tome stigla od domaćih obaveštajnih izvora i da ga ta informacija brine.

Vašingtonskim sporazumom od 4. septembra 2020. godine o normalizaciji ekonomskih odnosa, Priština se složila sa jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok je Beograd pristao da na godinu dana odustane od kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti ili traženja od drugih država da ne priznaju tzv. Kosovo.

U Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova potvrdili za RSE da se vrše pripreme za apliciranje u nekoliko međunarodnih organizacija, ali bez više detalja.

- Pripreme u tom pravcu vrše odgovorne ekipe a kako bi aplikacije bile spremne kada se budu otvorili rokovi za apliciranje - rečeno je za RSE u kacelariji za informisanje tog ministarstva.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje će biti održano 5. septembra na Cetinju, poslednjih dana izaziva brojne tenzije, jer pomenuti događaj pojedinci koriste za političke obračune.

Predsedniku Srbije je preko Patrijaršije uručena pozivnica, pisao je Telegraf pozivajući se na izvore iz Patrijaršije, ali potvrda dolaska Aleksandra Vučića još se čeka.

- Nisam doneo nikakvu odluku, sagledavam svaki dan situaciju, doneću odluku u skladu sa interesima ukupnog srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve i Srbije - rekao je Vučić.

Nastavak dijaloga vlasti i opozicije

Runda dijaloga o izbornim uslovima bez posredovanja Evropske unije, biće održana u četvrtak 2. septembra.

Na njemu bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude utanačena i predložena rešenja o izbirnim uslovima o kojima se pričalo u prethodnim rundama.

DIJALOG SKUPSTINA STRANKE Runda dijaloga o izbornim uslovima bez posredovanja Evropske unije, biće održana u četvrtak 2. septembra-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Skupštine Ivica Dačić ranije je ocenio da ovaj kolosek dijaloga radi brže, ali i najavio da na ovom sastanku bi trebalo i da se razmotri šta je stav Vlade u odnosu na zahteve opozicionih stranaka.

Kako je ranije najavljeno, sastanak uz prisustvo evroparlamentaraca biće održan 17. i 18. septembra.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Iako su pojedini mediji preneli, pozivajući se na diplomatske izvore iz središta EU, da će se šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine u okviru dijaloga u Briselu najverovatnije sastati 7. i 8. septembra, o tačnom datumu povratka za pregovarački sto pod okriljem EU još se ništa ne zna.

Ono što je poznato je da se "radi na pripremi sastanka", što je potvrdio i Miroslav Lajčak, kao i da će se na Bledu, na odvojenim sastancima, sresti sa Vučićem i Kurtijem.

Nakon poslednjeg sastanka u Briselu, 19. jula, delegacije Beograda i Prištine nisu mogle da se dogovore ni oko čega, jer su predstavnici Prištine odbili sve predloge EU.

Tada premijer privremenih prištinskih institucija nije prihvatio niti jednu od tri tačke iz predloga EU, a govorio je kako je Srbija izvršila tri genocida nad kosovskim Albancima.

Predsednik Srbije posle sastanka rekao je da je Beograd tada dobio predlog EU koji je usaglašen sa glavnim pregovaračima i da je Srbija u potpunosti prihvatila sve tri tačke.

- Da intenziviramo zajedničke napore na identifikaciji ostataka nestalih osoba, da se uzdržavamo od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu i da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno i da pripremaju sastanke na visokom nivou - kazao je tada Vučić.

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen O tačnom datumu povratka za pregovarački sto pod okriljem EU još se ništa ne zna, osim da bi trebalo da se sastanu u septembru-Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

S druge strane, Kurti je izjavio posle sastanka u Briselu da nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji.

- Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod Unmikom, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom - kazao je tada on.

GO SNS, uvod u stranačku skupštinu u oktobru

Sredinom septembra trebalo bi da bude održan Glavni odbor Srpske napredne stranke na kome bi naprednjaci trebalo da odluče o održavanju izborne skupštine između 21. i 24. oktobra, saopštio je Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS.

Aleksandar Vucic Sredinom septembra trebalo bi da bude održan Glavni odbor Srpske napredne stranke na kome bi naprednjaci trebalo da odluče o održavanju izborne skupštine između 21. i 24. oktobra-Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Odbori bi trebalo da daju predloge za predsednika stranke, za potpredsednike Glavnog odbora, za predsednika IO, za članove Predsedništva, a kako je ranije najavljivano, sa predlogom će se izaći pred delegate, potom se kreće u pripremu izbora.

- Postoje dva predloga o izboru lokalnog rukovodstva stranke - jedan da se to učini na jesen, a drugi posle izbora na proleće sledeće godine, a da će konačna odluka biti doneta na Glavnom odboru - rekao je Orlić.

Izbori u Nemačkoj i odlazak Angele Merkel

Događaj koji izaziva najveću pažnju javnosti svakako su savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj, koji se održavaju 26. septembra.

Sve oči uprte su na Bundestagu, naročito posle najave Angele Merkel da se neće kandidovati za novi mandat.

Angela Merkel Događaj koji izaziva najveću pažnju javnosti svakako su savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj, koji se održavaju 26. septembra-Foto: Tanjug/AP

Ova odluka, saglasni su analitičari, uticaće na sve što se bude događalo u Evropi, pa tako i region.

Međutim, smatraju da je rano za prognoze u kom smeru bi to moglo ići, jer se još ne zna ko bi mogao da zameni aktuelnu kancelarku, niti kakva će politika biti vođena.

Ipak, predsednik Vučić smatra da "ma ko došao na vlast, nemačka neće imati tako snažnog kancelara".

- Moje praktično pitanje s tim u vezi je šta ako se nešto desi u Evropi, možda na Zapadnom Balkanu, ko će da preduzme nešto a da će ga drugi poslušati? Ja trenutno ne vidim nikog - konstatovao je on.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    1. septembar 2021 | 19:32

    Šta je bilo sa poglavljima...koliko smo otvorili koliko zatvorili...sigurno 2 godine niko o tome mi reč...jel to tabu tema

  • Oldtajmer®

    1. septembar 2021 | 19:02

    Kako sam ja kao dunster za politiku znao da je taj Vašingtonski sporazum za Šiptare nevažeći papir, a ovi iz vlasti verovali u bajke? Zar odbijanje sprovođenja osnivanja zajednica opština nije bio nauk da sa Šiptarima nema dogovora jer oni i kad pođu u wc moraju da pitaju Ameriku? I dok su kod Tita sve imali oni su Srbe mrzeli iz dna duše a kami li sada kad imaju Ameriku kao mentora.

  • Zepe

    1. septembar 2021 | 19:25

    Na zapadu ništa novo!Poslednjih 120-30godina na međunarodnom planu uvek ista dešavanja ista politika isti akteri iste težnje i ideje. Osnovna matrica svih ovih dešavanja jeste slomiti Srbiju. Učiniti je slabom i ne jakom uzeti joj atribute državnosti,samostalnost ,svesti je na naj manju moguću teritoriju oduzeti suverenost i ubiti duh pravoslavlja. Izvođači radova uvek isti naručioci uvek isti jedino mi kao narod činimo iste greške,a u korist naše štete. Naša iskonska nesloga dovela nas na Ivicu opstanka,fizičkog,verskog i kulturološkog. Razno razno tvorci ideologija vršili su ideološke oglede i pokušali da nam menjaju svest,ali su shvatili da im je posao uzaludan. Od tud' dolazi bes mržnja i pakost usmerena ka srpskom narodu. Da li ćemo se ipak dozvati pameti ostaje da se vidi. U pamet se braćo Srbi i sestre Srpkinje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA