Petkoviću zabranjena poseta Kosovu, oglasila se Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM u saopštenju navodi da će ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biti svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom

  • 4
Jarinje, FK Crvena zvezda, prelaz Foto: Telegraf

Vlasti u Prištini ponovo su zabranile direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti Kosovo, a Kancelarija za KiM ocenjuje da je reč o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika.

Kancelarija za KiM u saopštenju navodi da će ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biti svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom.

Petković je danas i sutra trebalo da boravi na Кosovu i obiđe nekoliko privrednih subjekata gde je država Srbija obezbedila nova radna mesta, kao i da poseti više socijalno ugroženih porodica i uruči pomoć, ali mu je iz Prištine to onemogućeno.

- Više je nego jasno da je Priština i pre zvaničnog termina počela predizbornu kampanju, koja se po pravilu uvek prelama preko leđa srpskog naroda. Ovo je treća po redu zabrana Prištine direktoru Кancelarije za КiM i glavnom srpskom pregovaraču u tehničkom dijalogu, a dolazi uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu što dodatno pokazuje nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prethodno je Petkoviću onemogućeno da uruči pomoć poplavljenim domaćinstvima početkom godine i obiđe povređenog dečaka Luku Dimitrijevića iz Gračanice.

“Posebno je neosnovano "obrazloženje" privremenih institucija da je razlog za zabranu posete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Кosovskoj Mitrovici tokom prethodne posete, jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini”, kažu u Kancelariji za KiM.

Petar Petković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Dodaju da su i prethodne dve posete bile u znaku obeležavanja važnih datuma - godišnjice zločina u Starom Grackom i slave u Prilužju.

- To pravo nam niko ne može oduzeti - poručuje u saopštenju Kancelarija za KiM.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PR-1

    3. septembar 2021 | 11:29

    Ja bih mu zabranio trajno,šta če tamo u drugu državu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA